Ország-világ

2021.08.13. 06:09

Hatan vesztették életüket a plymouthi lövöldözésben

Azonosították a plymouthi lövöldözés feltételezett elkövetőjét, aki három nővel és két férfivel végzett csütörtök este, mielőtt maga ellen fordította fegyverét – közölte a helyi rendőrség pénteken.

Plymouth, 2021. augusztus 13. Mentõegységek a több halálos áldozatot követelõ lövöldözés helyszínén, a délnyugat-angliai Plymouthban 2021. augusztus 12-én. A helyi sajtó szerint öt, talán hat ember is életét vesztette, illetve a támadót a rendõrség lelõtte. MTI/AP/PA/Ben Birchall

Forrás: MTI/AP/PA

Fotó: Ben Birchall

A 22 éves Jake Davison otthonában agyonlőtt egy nőt, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett a járókelőkre

– mondta el Shaun Sawyer rendőrfőnök.

Az ámokfutásban egy fiatal, tíz év alatti kislány és férfi rokona is életét vesztette. Rajtuk kívül még egy férfi és egy nő halt meg a golyózáporban. Legalább ketten súlyosan megsebesültek.

Davison szemtanúk szerint Davison egy előagyszánas, vagyis „pumpálós” sörétes puskával követte el a gyilkosságokat.

Sawyer aláhúzta:

egyelőre nem tudják az elkövető indítékát, de nem terrorcselekmény miatt nyomoznak, és nem feltételezik, hogy a tettes kapcsolatban állt volna szélsőjobboldali csoportokkal.

A rendőrség abból indul ki, hogy Davison egyedül hajtotta végre a gyilkosságokat. A nyomozás során a férfi közösségi médiában mutatott viselkedését is elemezni fogják.

2010 júniusa óta nem volt példa hasonló lövöldözésre Nagy-Britanniában. Akkor egy taxisofőr tizenkét emberrel végzett és további tizenegyet megsebesített Cumbriában.

Korábban írtuk

Hatan vesztették életüket a délnyugat-angliai Plymouthban csütörtök este történt lövöldözésben, köztük van az elkövető is – közölte péntekre virradóra a brit rendőrség. A tájékoztatás szerint három nő és három férfi halt meg a város Keyham nevű kerületében történt incidensben, amely a hatóságok szerint nem terrorcselekmény volt.

Luke Pollard helyi parlameti képviselő Twitter oldalán közölte, hogy többeket kórházban kezelnek. Hozzátette, hogy a halottak között van egy gyerek is.

Sharron Turner helyi lakos a The Times brit lapnak arról számolt be, hogy

az elkövető betörte egy többlakásos családi ház ajtaját, és agyonlőtt egy fiatal anyát és lányát.

Mint mondta, úgy értesült, hogy a férfinál félautomata fegyver volt. A The Times szerint

a támadó a bűncselekmény helyszínéről a közelben lévő Linear parkon keresztül próbált elmenekülni, de útközben rálőtt több emberre.

Priti Patel belügyminiszter megrázónak nevezte a történteket, és részvétét nyilvánította az érintetteknek. Teljes körű segítséget ígért a helyi rendőrfőkapitánynak, és nyugalomra intett mindenkit felszólítva a lakosokat, hogy kövessék a rendvédelmi szervek utasításait, hagyják a mentőszolgálatot végeznie a dolgát.

A rendőrség korábbi közlése szerint sikerült úrrá lenni a fegyverhasználattal járó súlyos helyzeten, nem keresnek más gyanúsítottat az ügyben.

A kikötőváros érintett kerületét, Keyhamet lezárták, és felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg kerülje ezt a városrészt.

A tett hátteréről egyelőre nincsenek információk.

„Az incidens nem köthető terrorizmushoz, és a gyanúsított sincs szökésben Plymouth városában” – közölte korábban Johnny Mercer, a helyi Konzervatív Párt egyik képviselője a Twitteren.

A mentőegységek nagy erőkkel vonultak ki a történtek helyszínére, számos rendőrautó és helikopter is bevetésen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában