Orvosi csoda

2019.01.05. 07:24

Hazánkban folytatják a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztását

Szétválasztásukat a világon egyedül egy magyar orvoscsoport vállalta.

Bangladeshi conjoined twins baby girls Rabia and Rukia visit a hospital in Dhaka on July 25, 2017. - Bangladeshi twins born conjoined at the skull will undergo a difficult and potentially dangerous operation to separate their bodies, surgeons said July 26 as they appealed for help from global medical experts. Doctors are trying to establish whether the one-year-old girls, born otherwise healthy in northwest Bangladesh, share the same brain, something that would vastly complicate the surgery. (Photo by Munir UZ ZAMAN / AFP)

Budapestre érkezik szombaton a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár – közölte pénteken a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken.

A kétéves Rabia és Rukia azért jön Magyarországra, hogy elvégezzék rajtuk a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat és beültessék a szövettágítókat.

A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli kétlépcsős szétválasztását sikerrel végezte el az alapítvány háromfős orvoscsapata, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely Bangladesben februárban és augusztusban.

A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt hosszas mérlegelés után azért hozzák Magyarországra, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között végezzék el.

Ezután az előkészítés után fogják majd elvégezni az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet”.

Borítókép: Rabia és Rukia. Forrás: AFP / Munir UZ ZAMAN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában