Ország-világ

2021.10.19. 06:21

Hessen már a boltokból is kitiltaná az oltatlanokat

A német tartományban az üzletek megtagadhatják a kiszolgálást azoktól, akik nem kapták meg az oltást.

Hessen az első német szövetségi tartomány, amely a múlt hétvégén engedélyezte a szupermarketeknek, az élelmiszerboltoknak és a vegyeskereskedéseknek, hogy megtagadhassák a kiszolgálást a koronavírus elleni oltással nem rendelkező ügyfelektől, akik így sem élelmiszert, sem más alapvető fogyasztási cikket nem vásárolhatnak – írja a Magyar Nemzet.

Az új járványügyi politika értelmében az üzletek maguk dönthetnek arról, hogy a szigorúbb, úgynevezett 2G-szabályt alkalmazzák-e, amely csak a beoltott (geimpft) és a betegségen már átesett vásárlóknak (genesen) engedi meg a belépést, de dönthet a lazább 3G-szabály mellett is, amely belépést engedélyez a negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanoknak is (getestet).

Volker Bouffier tartományi miniszterelnök érdekes módon így kommentálta a lépést:

Remélhetőleg az új szabályt nem fogják széles körben alkalmazni. Arra számítunk, hogy ezt az opciót csak néhanapján vezetik be, és nem azokban az üzletekben, amelyek alapvető szükségleti cikkeket árulnak.

Hozzátette: a legnagyobb védelmet az oltás adja, amely egyszerűen, bürokráciamentesen és ingyen megkapható.

A kormányfő továbbá megjegyezte, hogy azokban az üzletekben, ahol a 3G-szabályt alkalmazzák, továbbra is be kell tartani a kötelező távolságtartást, valamint maszkot kell viselni, a 2G-szabály szerint eljárók esetében erre nincs szükség.

Mindezen kívül a tartományi kórházak kötelezettsége, hogy az oltatlan személyzetet hetente kétszer teszteljék, az iskolákban pedig a diákoknak még mindig maszkot kell viselniük az órák alatt.

Hessen mellett még hét másik tartományban, illetve tartományi jogú városban (Hamburg, Szász-Anhalt, Berlin, Brandenburg, Szászország, Alsó-Szászország és Baden-Württemberg) vezették be a 2G-opciót, ám a szabály csak a vendéglátó- és szórakoztatóipari egységekre, edzőtermekre, nyilvános eseményekre stb. érvényes, a kiskereskedelemre nem – sorolja a The Local hírportál németországi változata. Az üzleteknek viszont be kell tartaniuk a 3G-szabályt – Hessen tehát az egyetlen német tartomány, amely a kiskereskedőkre is kiterjesztette a 2G alkalmazhatóságát.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter még szeptemberben bejelentette, hogy a kormány megszünteti azoknak a beoltatlan dolgozóknak járó kompenzációt, akiknek pozitív Covid-teszt vagy magas kockázatúnak minősített országokból való visszatérés után karanténba kellett vonulniuk. A rendelkezést a tizenhat szövetségi tartomány kormányának október 11-i hatállyal kellett érvénybe léptetnie.

Spahn azzal indokolta a döntést, hogy méltánytalan lenne folytatni azt a gyakorlatot, amely szerint az adófizetőknek kell támogatniuk az oltakozni nem hajlandó állampolgárokat.

Arra a felvetésre, hogy a kompenzáció megszüntetése nehéz anyagi helyzetbe sodorja a karanténban lévőket, a miniszter kijelentette: nem érti, hogy az adófizetőknek miért kellene anyagilag támogatniuk azokat, akiknek karanténba kell vonulniuk, miután egy fertőzésveszélyes övezetben nyaraltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint Németországban 74 százalék a beoltott felnőttek aránya, míg a világjárvány kezdete óta csaknem 4,4 millióan fertőződtek meg a koronavírussal és több mint 94 ezren haltak bele a kórba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában