Járvány

2020.03.31. 14:38

Hét év börtön járhat a karantén megsértéséért Oroszországban

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők az orosz parlament alsóháza által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig öt évi börtön lesz kiszabható.

Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés az Állami Duma által elfogadott jogszabály-tervezet értelmében öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelőst egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható. A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 ezer rubel közötti bírsággal, vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való három évi eltiltással büntethető. (A rubel jelenleg mintegy 4,15 forintot ér.)

Hivatalosnak álcázott, a társadalom szempontjából fontos hamis információk terjesztése, egészségkárosodás okozása esetén, három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 700 ezertől 1,5 millió rubelig terjedő bírsággal sújtható. Ha ugyanez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5-2 millió rubeles bírság lehet.

A honatyák megszavazták a hamis híreket tudatosan terjesztő tömegtájékoztatási eszközökre kiróható bírság megnövelését is. Ennek felső határa halál vagy egyéb súlyos következmények okozása esetén elérheti az 5 millió, ismételt elkövetés esetén pedig a 10 millió rubelt.

Az alsóház megszavazta az orosz kormány felhatalmazását arra, hogy a Covid-19 megbetegedés terjedése miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdessen ki és ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe.

Fokozott készültség vagy rendkívüli állapot esetén a választási bizottságok, a választók életét és egészségét kockáztató okokra hivatkozva, elhalaszthatják a választások és népszavazások megtartását.

A törvénytervezeteket várhatóan a felsőház is megszavazza a nap folyamán. Hatályba lépni az elnök aláírásával fognak. Oroszországban a hivatalos adatok szerint keddre félezer fővel, 2337-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma eddig 17, a gyógyultaké 121.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában