Ítélet

2017.08.28. 11:00

Hét év börtönt kapott egy öngyilkos merényletre készülő várandós indonéziai nő

Egy jakartai bíróság hét és fél év börtönre ítélt egy öngyilkos merényletre készülő nőt – mondták el az ügyészek hétfőn. Ez volt az első alkalom, hogy Indonéziában nőt ítéltek el ilyen jellegű támadás tervezése miatt.

A 28 éves Dian Yulia Novit tavaly decemberben tartóztatták le amiatt, mert a gyanú szerint fel akarta robbantani magát az indonéz fővárosban található elnöki palota előtt, az őrségváltás idején. Egyúttal férjét, Muhamad Nur Solikint is elfogták. A világ legnépesebb muszlim országának számító Indonéziában egyre többen vallanak szélsőséges eszméket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hatására. Az elmúlt két évben több kisebb merénylet történt a délkelet-ázsiai országban.

Az ügyészek tíz év börtönnel sújtották volna Novit, aki szerintük egy indonéziai dzsihadistától, Bahrun Naimtól kapott utasításokat, aki az Iszlám Állam oldalán harcol Szíriában. „Büntetését lerövidítették, mert beismerte tetteit” – mondta el a nő ügyvédje.

Novi ügyében a Kelet-jakartai Körzeti Bíróság hozott ítéletet augusztus 25-én, a vádlott utolsó szakaszban lévő terhessége miatt gyorsított eljárásban. Novi egy jakartai börtönben raboskodik, és nem tervez fellebbezni. Férje ugyanebben az ügyben szeptember elején áll majd bíróság elé.

A hatóságok úgy tudják, hogy az asszony a közösségi oldalakon keresztül vált a dzsihadista eszmék követőjévé, amikor Tajvanon dolgozott ház körüli alkalmazottként. A rendőrség elfogta Novi szüleinek címzett levelét, amelyben szélsőséges eszméiről és szándékáról vallott. Később az indonéz főváros közelében található albérletében rábukkantak egy pokolgépre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában