hackertámadás

2018.12.28. 10:15

Hiába lopták el az adataikat, nem jár kártérítés a dél-koreai cég előfizetőinek

A bíróság szerint nem lehet bizonyítani, hogy a cég hanyag volt.

Nem kell kártérítést fizetnie Dél-Korea legnagyobb távközlési társaságának, a KT Corporationnek egy 2012-es tömeges hackertámadás miatt – döntött pénteken a bíróság Szöulban.

A legfelsőbb bíróság szerint nem lehet bizonyítani, hogy a cég hanyag volt, vagy mulasztást követett el abban a 2012-es hackertámadásban, amely során csaknem 8,7 millió előfizető személyes adatait lopták el.

A hackerek az adatokat telemarketingeseknek adták el. Minderről a cég öt hónapig egy szót sem szólt az érintetteknek.

A régóta húzódó perben első fokon egy szöuli kerületi bíróság elmarasztalta a céget, és adatvédelmi kötelezettsége elmulasztása miatt arra kötelezte, hogy minden sértettnek 100 ezer vont (25 ezer forint) fizessen. A döntést később a fellebbviteli bíróság megsemmisítette azzal az indoklással, hogy a mulasztást nem lehet bizonyítani, a határozatot pedig a legfelsőbb bíróság most jóváhagyta.

A KT ügyfelei ezalatt újabb kártérítési követelést nyújtottak be egy másik – a mostanitól független – hackertámadással kapcsolatos ügyben is, amely során mintegy 9,81 millió felhasználó különböző személyes adatait szerezték meg 2013 augusztusa és 2014 februárja között. Ebben a második ügyben sem első, sem másodfokon nem találták felelősnek a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában