Illegális bevándorlás

2021.10.15. 15:04

Hiába számolták fel a migránstábort, lakói csak pár száz méterre mentek

A francia csendőrség felszámolt ugyan egy migránstábort, ám a bevándorlók átmentek egy másik, a közelben lévő régi táborba. A település vezetője befogadóközpontok létesítését sürgeti, az egyik migránsmentő egyesület pedig azt kifogásolta, hogy felszántották a területet, így akarják megakadályozni a hatóságok a sátrak újbóli felverését.

A Franciaország északi részén lévő Nord megye Grande-Synthe nevű településén a csendőrök felszámoltak egy migránstábort, ahonnan több száz, zömében kurd nemzetiségű migránst evakuáltak. Az Utopia 56 nevű migránsmentő civil szervezet közzétett egy videót a tábor kiürítéséről, a kísérő szövegben pedig azt kifogásolták, hogy a hatóságok nem adtak magyarázatot a történtekre és felszántották a tábor helyét, hogy ne lehessen újból felállítani sátrakat. Hozzátették: a rendőrség folyamatosan zaklatja azokat az embereket, akik Angliába próbálnak meg átjutni – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Az Utopia 56 egyesület koordinátora, Marie Chapelle arról számolt be a sajtónak, hogy a táborból evakuált mintegy ezer ember többsége egy régebbi, 300 méterre lévő táborba ment és ott telepedtek le.

A migránsmentő egyesült állításával szemben az akcióról beszámoló La Voix du Nord című regionális lap azonban úgy tudja, hogy nem ezer, hanem körülbelül 6-700 embert telepítettek ki a táborból, a megyei prefektus tájékoztatása szerint közülük 118 főt biztonságos helyre szállítottak.

Az akcióra pár nappal azt követően került sor, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter a környéken járt, ezzel kapcsolatban a Salam egyesület munkatársa, Claire Millot azt kifogásolta, hogy a befogadó központokban nincs elég hely, Grande-Synthe polgármestere, Martial Beyaert pedig azzal vádolta a belügyminisztert, hogy október 9-i látogatása alkalmával szándékosan nem beszélt a szóban forgó migránstáborról. A városvezető migránsokat befogadó központok mielőbbi létesítését szorgalmazza a tengerparti részen. A polgármester felszólította a francia államot, hogy tegyen eleget a korábbi kötelezettségvállalásának és ételosztással gondoskodjon a menekültekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában