határvédelem

2020.02.27. 19:51

Hidvéghi: Brüsszelnek el kell ismernie Magyarország erőfeszítéseit

Az Unió anyagilag is járuljon hozzá a költségekhez.

Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselõje az Európai Néppárt képviselõcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A határok védelmében hozott magyar erőfeszítések elismerésére és anyagi támogatására szólította fel az Európai Uniót Hidvéghi Balázs fideszes képviselő csütörtökön Röszkén.

Itt az ideje, hogy Brüsszel elismerje Magyarországnak a közös határ védelme érdekében tett erőfeszítéseit, és annak, hogy anyagilag is hozzájáruljon a költségekhez – mondta a politikus, aki Nadine Morano francia EP-képviselővel tartott sajtótájékoztatót a tranzitzónánál.

Az év első két hónapjában csaknem 4300 illegális határátlépőt tartóztattak fel és kísértek vissza a határ másik oldalára a magyar hatóságok. Ahogy az időjárás egyre javul, a migrációs nyomás is minden bizonnyal növekedni fog – közölte Hidvéghi Balázs.

A magyar-szerb határ az Európai Unió és a schengeni övezet külső határa is. Amikor Magyarország megvédi ezt a határt, az EU-t, a schengeni övezetet és minden uniós polgár érdekeit is védi – hangsúlyozta a politikus.

A jelenleg zajló uniós költségvetési tárgyalásokon a Fidesz-KDNP képviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU költsön többet a határvédelemre, az illegális migráció elleni fellépésre, és ismerje el, ha egy ország betartja a szerződéseket és megvédi Európát – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

A politikus rámutatott, hogy az illegális migrációval szemben akkor lehet hatékonyan fellépni, ha első lépésben a határvédelmet biztosítják.

Nadine Morano, a francia Republikánus Párt EP-képviselője kifejtette, az unió külső határainak védelme közös érdek.

Magyarországra hatalmas felelősség hárul, hiszen itt húzódik Európa külső határa – közölte a politikus.

A képviselő úgy fogalmazott „senki nem szereti, ha kerítést lát az ablakából, de az sem várható el bárkitől, hogy a törvényellenesen érkezőket beengedje a házába”.

Csak üdvözölni lehet azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök tett az európai határok védelméért – tette hozzá.

Nadine Morano leszögezte, „Európa nem átjáróház”.

„Az európai népeknek elege van abból, hogy rájuk kényszerítik ezt a fajta bevándorlást” – mondta.

A dublini eljárás reformjára lenne szükség. Azok esetében, akik az első elért tagállam után máshol is beadják menedékkérelmüket, meg kellene szüntetni az eljárást, és vissza kellene toloncolni őket a unió külső határához – tette hozzá.

Az érkezők között sokan vannak a család nélküli, fiatal férfiak, akik elsősorban gazdasági okok miatt hagyják el hazájukat. Esetükben az unió kétszeresen fizet, évente 17 milliárd euró fejlesztési forrással támogatja Afrikát, és viseli az illegális bevándorlók visszatoloncolásának költségeit – mondta Nadine Morano.

Kérdésre válaszolva a francia politikus kijelentette: a tranzitzónában folyó eljárás, amelyről személyesen tájékozódott, teljes egészében egybevág az Európában elvártakkal.

Borítókép: illusztráció / Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában