Házhoz viszik az olimpiát

Gyűjtögető életmódot folytat a rákosszentmihályi Borovitz Tamás és felesége. A legutóbbi három évtizedben olimpiai ereklyék ezreit halmozta fel a házaspár.

Az 1980-as moszkvai olimpia fáklyája a rákosszentmihályi magángyűjtemény egyik értékes darabja

A kivételes magángyűjteményt nem tartják a családi otthon falai között bezárva, hanem rendszeresen „házalnak” is. Nemrég zárult az utazó kiállítás 231. bemutatója.
– A hatvanas évektől a Magyar Röplabdaszövetségben dolgoztam, s amikor főtitkárként és női válogatottunk vezetőjeként eljutottam az 1972-es müncheni játékokra, megérintett az olimpia különleges szellemisége – meséli Borovitz Tamás (75), aki a bajor fővárosban tett szert első ötkarikás emléktárgyára. Az akkori jelvényvásárlásból tudományos szintű szenvedély kerekedett, hiszen az utazó kiállítás gazdája nem csupán gyűjt, hanem előadásokat tart, cikkeket ír, tagja többek között az Egyesült Államok olimpiai gyűjtői szövetségének, itthon pedig a MOB hagyományápoló és gyűjtő- bizottságában tevékenykedik. Az olimpiai eszme, a sport népszerűsítését tartja fő feladatának, s azt vallja, hogy történeti emlékeink felkutatása, históriánk ismerete teszi teljessé az embert. Önként vállalt munkáját nem egyedül végzi – jó házastárshoz illően mérnök-tanári diplomával rendelkező felesége is csatlakozott az olimpiával kapcsolatos „hittérítő” tevékenységhez.
– Szó volt róla, hogy a vándorkiállítás helyett jobb lenne állandó helyet találni a gyűjteménynek, de én úgy gondolom,  hasznosabb, ha „házhoz visszük” az ismereteket – mondja Borovitz Tamás. – A múzeumok látogatottsága behatárolt, az iskolákba, művelődési házakba eljutó tárlat viszont mindenütt sokakat vonz. A gyűjtemény mellett a vendégkönyvre vagyok a legbüszkébb, arra például, hogy Karcagon egy hét alatt ezernyolcszáz aláírás gyűlt össze.
Mit láthatnak? Papp László bokszkesztyűje, Kovács Pál vívókabátja, Dömölky Lídia tokiói aranyérmes vívótársainak aláírását is tartalmazó tőre, Baczakó Péter és Növényi Norbert meze, Schmitt Pál tőrcsatlakozója és egy nyakkendője, Gerevich Aladár 1948-as londoni karszalagja és akkreditációs kártyája ott díszeleg a „Borovitz-múzeumban”, miként híres bajnokoktól, olimpikonoktól származó emléktárgyak tömkelege az ajándékozást hitelesítő aláírásokkal együtt.
Jelvények, zászlók, dokumentumok, minikönyvek, kulcstartók, olimpiai fáklyák, formaruhák, bélyegek, érmék. Lehet talán tízezer darab is a különleges gyűjteményben.
Értékről nem beszél a gyűjtő – „nem forintról, hanem szellemi tőkéről van szó”.


Legolvasottabb

1
Három autó ütközött: ketten megsérültek
2
Összefogással enyhítenék a család gyászát
3
Autók ütköztek a 25-ös főúton
4
Megint beszakadt a szökőkút Egerben – Fotók
5
Életét vesztette egy kislány Kerecsenden
Nagy lépést tett a Vidi
Fél lábbal a csoportkörben
nyaralóknak / 3 órája
Éjszaka felhősödés, ködös reggel
Reggelre majdnem az egész ország fölött felhős lesz az ég, több helyen köd is lehet.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik drága halottunk, Lakatos Gábor nyg. őrnagy temetésén részt vettek, megjelenésükkel, virágaikkal gyászunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönetet mondunk a Magyar Honvédségnek, hogy katonai tiszteletadással segítették a méltó búcsúztatást. A gyászoló család
unokázni is akar / 5 órája
Aretha Franklin nyugdíjas éveire klubot akar nyitni 
LABDARÚGÁS / 6 órája
Vígh vs. Rácz a nyitány slágermeccséről
TEREPSPORT / 6 órája
Erdőkövesd Challenge: Nyakas nyert 50 kilométeren
tárlat / 7 órája
A kecskeméti Kerámia Stúdió gyűjteménye a Pesti Vigadóban
hegymászóhám / 7 órája
Kötelező a felszerelés a Mont Blanc-ra mászóknak
eger / 9 órája
Lerakták az új Szent István szobrot
Süli K.