Ország-világ

2020.08.01. 20:02

Hollik István: az OLAF is vizsgálódik a baloldal kamuvideója ügyében

A gyanú szerint az ellenzék uniós pénzekkel is visszaélt az anyag készítése során.

Már az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja a baloldal „kamuvideóját” európai uniós forrásokkal való visszaélés miatt – mondta Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: a „botrányos videó” azért keltette fel a Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) érdeklődését, mert a gyanú szerint a baloldal uniós pénzekkel is visszaélt az anyag készítése során. A videó egyik készítője – aki a Népszabadság volt újságírója – ugyanis uniós pénzből fizetett alkalmazott: az MSZP és Ujhelyi István európai parlamenti asszisztense – mutatott rá Hollik István.

Hangsúlyozta: ez innentől kezdve komoly pénzügyi visszaélés, hiszen az Európai Parlament által fizetett asszisztens kizárólag európai parlamenti feladatokat láthat el. Az viszont egyértelműen törvénytelen – folytatta –, ha európai parlamenti munkatárs belpolitikai, pártpolitikai célokat szolgáló tevékenységet végez az Európai Parlament pénzén.

„Márpedig itt pontosan ez történt: Ujhelyi István európai parlamenti asszisztense az MSZP megbízására, tehát

politikai párt részére készített pártpolitikai célokat szolgáló videót, ráadásul egy kamuvideót, amit kifejezetten álhírgyártásra készítettek”

– jelentette ki.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint külön kérdés, hogy mi Ujhelyi István felelőssége az ügyben, hiszen az asszisztens minden bizonnyal főnöke által kiadott feladatokat teljesített. Márpedig Ujhelyi Istvánnak mint európai parlamenti képviselőnek tudnia kellett, hogy pártpolitikai feladatot nem adhat – jegyezte meg.

Hollik István felidézte: a botrányos „kamuvideót” az MSZP a „hírhedt álmentősnővel” készítette, majd az egész baloldal és a baloldali média terjeszteni kezdte azt, illetve még

balliberális külföldi médiumok is hivatkoztak rá a Magyarország elleni támadásokhoz

használva azt.

A baloldal a kamuvideót egyértelműen politikai támadásra, politikai kampányvideóként használta, a cél az volt, hogy a kormány ellen hangoljanak, és lejárassák a járvány elleni védekezésben résztvevő szakembereket – hangsúlyozta. Hozzátette: a videó itthon gyorsan megbukott, és a nyomozóhatóságok figyelmét is felkeltette, hiszen rémhírterjesztés miatt indítottak miatta nyomozást.

„Hajrá!” – kérdésre válaszolva így kommentálta Hollik István azt a sajtóinformációt, miszerint Mészáros Lőrinc vételi ajánlatot tett az osztrák élvonalban szereplő SV Mattersburg focicsapatára. A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette: örülne neki, ha minél több magyar vállalkozó lenne olyan állapotban, hogy külföldi befektetéseket tehessen.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz egyetértene-e azzal, hogy osztrák csapat Mészáros Lőrinc tulajdonában kerülne, akkor az eszéki focicsapathoz hasonlóan kapjon állami támogatást, Hollik István azt mondta: a törvények szerint kell minden esetben eljárni, így ebben az ügyben is.

Hollik István több kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy bár augusztus 15-e után is fennmarad a tiltás az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre, bizonyos rendezvényszervezők szerint ültetett koncertekre nem vonatkozik ez a szabályozás. Hollik István hangsúlyozta:

a szabályok egyértelműek, és ezeket minden koncertszervezőnek be kell tartania.

Azt javasolta a rendezvények szervezőinek, hogy jogértelmezési probléma esetén vegyék fel a kapcsolatot a hatóságokkal.

Arra a kérdésre, hogy az Apostol együttes ültetett koncertje megtartható-e ezek alapján az Arénában, zárt térben, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt válaszolta: „ha betartják a szabályokat, akkor természetesen meg”. Hozzátette ugyanakkor: nem az ő véleménye irányadó, hanem a jogszabály és az operatív törzs.

„A jóhiszeműséget ne vonjuk kétségbe, a rendezvényszervezők értelmezzék a jogszabályt, és hogyha a jogszabály nem tiltja egyértelműen és lehetővé teszi bizonyos típusú rendezvények megtartását, akkor nincs más feladata a rendezvényszervezőnek, mint a szabályokat betartva megtartani ezt a rendezvényt” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mit szól az MSZP-ben zajló alapszervezeti felfüggesztésekhez, változásokhoz, Hollik István azt mondta:

a baloldal az elmúlt harminc évben nem magyar emberekért dolgozott, hanem saját hatalmi pozícióját akarta megerősíteni, megtartani.

A Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva „szokásos gyurcsányi tempónak”, megfélemlítésnek, zsarolásnak, agressziónak nevezte, ahogyan Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán Vidnyánszky Attilának, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöki kinevezésére reagált.

A DK elnöke többek között azt írta: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.”

Hollik István hangsúlyozta: már több mint fél tucat egyetemnél volt modellváltás, és

csak a színművészetinél volt „némi ellenállás”, ami inkább pártpolitikai akciónak tudható be.

Hozzátette: a modellváltás lehetővé teszi, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem meg tudjon újulni, korszerű tudást adjon a diákoknak, és ne ideológiai képző központ legyen. Vidnyánszky Attila személye erre garancia – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában