konfliktus

2021.11.13. 12:50

Holtan találtak egy fiatal migránst a lengyel-fehérorosz határon

Ezzel 11 főre emelkedett az Európai Unió és Fehéroroszország határán kialakult migránsválság halálos áldozatainak a száma.

Holtan találtak egy fiatal szíriai migránst Lengyelország és Fehéroroszország határán – közölte szombaton a lengyel rendőrség.

A tájékoztatás szerint a férfi holttestét pénteken fedezték föl az erdőben, Wólka Terechowska település közelében. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Ezzel 11 – más adatok szerint kilenc – főre emelkedett az Európai Unió és Fehéroroszország határán kialakult migránsválság halálos áldozatainak a száma.

Péntek éjjel a lengyel rendőrség megakadályozott egy újabb, nagyjából százfős csoportot abban, hogy bejusson az EU területére.

Az elmúlt hónapokban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Fehéroroszország és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére.

A migránsok szedett-vedett sátrakban tengődnek a fehérorosz-lengyel határ térségében az erdőben, miközben a hőmérséklet fagypont körülire süllyedt. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „a gyerekeknek szánt emberbaráti segítségként” elrendelte, hogy állítsanak föl ételosztó sátrakat a migránsok részére – jelentette szombaton a BelTa fehérorosz állami hírügynökség.

Az EU Lukasenka elnököt tette felelőssé a válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a fehérorosz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában