bűnügy

2018.07.01. 08:00

Huszonhárom embercsempészt fogtak el

Az uniós akcióban Magyarország is részt vett.

Huszonhárom embercsempészt fogtak el az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének, a Frontex egyik műveletében az unió délkeleti és keleti határán – közölték szombaton.

A beszámoló szerint a bolgár és a litván hatóságok vezetésével június 11-e és 22-e között végrehajtott műveletben 2160 „szabálytalan” menedékkérőre és 580 olyan emberre bukkantak, aki illegálisan tartózkodott az EU területén. Ennek során 31 lopott autót, 330 ezer darab becsempészett cigarettát, 12 tonna dohányt és 500 kilogramm kábítószert foglaltak el. Hatvan hamis személyi okmány is került a hatóságok birtokába.

A Frontex-közlemény szerint első alkalommal folytattak olyan műveletet, amelyet a vámhatóságok közösen vezettek. A Frontex emberei között lopott autók és hamis okmányok felderítésében jártas szakértők, továbbá határ-megfigyelési tisztek vettek részt.

Az uniós rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol elemző képességekkel és az adatbázisokhoz való hozzáféréssel támogatta a szakembereket.

Az unió részéről 13 ország (Ausztria, Bulgária, Észtország, Görögörszág, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország) vett részt az akcióban, de helyt kapott benne Albánia, Bosznia-Hercegovina, a Macedón köztársaság és Montenegró is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában