Ország-világ

2021.01.18. 22:59

Így működik a kínai koronavírus-vakcina

Mit kell tudni a Sinopharm vállalat oltóanyagáról, amiből akár egymillió adag is érkezhet Magyarországra?

(201230) -- BEIJING, Dec. 30, 2020 (Xinhua) -- A staff member checks the packaging quality of COVID-19 inactivated vaccine products at a packaging plant of the Beijing Biological Products Institute Co., Ltd. in Beijing, capital of China, Dec. 25, 2020. A Chinese inactivated vaccine shows 79.34 percent efficacy against COVID-19, according to the interim results of the phase-3 clinical trials unveiled by its developer Wednesday. The inactivated vaccine is developed by the Beijing Biological Products Institute Co., Ltd. under the China National Biotec Group (CNBG), which is affiliated with Sinopharm. After a two-dose inoculation procedure, the vaccine receivers all produced high titers of antibodies, and the seroconversion rate of neutralizing antibodies reached 99.52 percent. The results meet the requirements of technical standards of the World Health Organization and the standards stipulated by China's National Medical Products Administration (NMPA). The company has submitted an application to the NMPA for conditioned market approval. (Xinhua/Zhang Yuwei)

Forrás: Xinhua/AFP

Fotó: Zhang Yuwei

Jól kipróbált technológián alapul az a kínai védőoltás, amiből akár egymillió adag is érkezhet Magyarországra. Az Origo arra kereste a választ, hogy mit kell tudni a Sinopharm vállalat oltóanyagáról, hogyan véd, és mennyire hatásos az eddigi klinikai eredmények szerint?

Az oltások három generációja

A vakcináknak jelenleg három generációja van. Közös bennük, hogy immunválasz kiváltásával antitesttermelésre ösztönzik a szervezetet.

Az első generációs vakcinák legyengített vagy elölt kórokozókat tartalmaznak. A gyengített kórokozók hosszabb távú immunmemóriát alakítanak ki (ezzel jár a hátrányuk: immunhiányos betegséggel élőknek nem adhatók).

A jelenleg elérhető Covid-vakcinák nem tartalmaznak aktív, gyengített vírust.

Elölt kórokozókat tartalmazó oltások esetében nincs ilyen megkötés, de a megfelelő immunizáláshoz szükség van további hozzáadott anyagok alkalmazására.

A második generációs vakcinák a vírus valamely fehérjetöredékével, esetleg teljes fehérjeszerkezetével immunizálnak. Ebbe a csoportba tartozik a készülő magyar vakcina is.

Végül a harmadik generációs vakcinák a szervezettel állíttatják elő azokat a vírusfehérjéket, amik cselekvésre késztetik az immunrendszert. Ide tartoznak az RNS-vakcinák. Jelenleg csupán két RNS-oltás van forgalomban: a Pfizer-BioNTech és a Moderna készítményei.

A Sinopharm vakcinája jól kipróbált technológián alapszik

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat két vakcinát is fejlesztett, mindkettő inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag. Ugyanezen az elven működik a szintén kínai Sinovac gyógyszergyártó készítménye, a CoronaVac.

Az inaktivált vírusrészecskék – elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék – késztetik antitesttermelésre az immunrendszer, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.

A kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvese-sejtekben) tenyésztették.

Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket.

Az anyag semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad.

Végül az inaktivált vírusokat immunerősítő hatóanyagokhoz keverik, amiket adjuvánsoknak nevezünk. Adjuvánsokra azért van szükség, mert az elölt vírus önmagában nem váltana ki kellően erős, tartós védelemhez szükséges immunválaszt.

Az inaktivált vírusokon alapuló technológia nem új, már több mint fél évszázada alkalmazzák a tudósok. az influenza elleni védőoltás is így működik.

Az immunrendszer aktiválása

A Sinopharm és a Sinovac vakcinái elölt vírusokat tartalmaznak, így

fertőzést sem tudnak okozni, biztonságosan beadhatók olyan betegeknek is, akiknek például nem lehet gyengített kórokozón alapuló oltásokat adni.

A testbe kerülve a vírusrészecskéket az antigén-prezentáló sejtek veszik fel. Az antigén-prezentáló sejtek feladata, hogy megmutassák a szervezetnek azt az anyagot, ami ellen immunreakciót kell kialakítani.

Az antigén-prezentáló sejtek teljesen szétszerelik a vírust, majd a fehérjéit a sejtfelszínhez szállítják. Ezeket a vírustöredékeket a segítő T-sejtek érzékelik, majd sejtfelszíni receptoraikkal kapcsolódnak hozzájuk. Az így aktivált T-sejtek fontos jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyek az immunrendszer végrehajtó sejtjeinek működését szabályozzák.

Nagyon fontos szerep jut egy másik immunsejttípusnak, a B-sejteknek is. Ezek szintén kötődnek a vírusrészecskékhez, majd a segítő T-sejtek közreműködésével antitesttermelésbe kezdenek.

A létrejött antitestek a vírus fehérjetüskéihez kötődnek, és megakadályozzák a kórokozókat, hogy a sejtekbe jussanak.

Hatékony vakcina

A legutóbbi klinikai vizsgálatok eredményei alapján a Sinopharm-védőoltás hatékonynak mondható.

A kínai hatóságok vizsgálata alapján az emberek 79,34 százalékát védte meg a covid-19 betegségtől. Ennél is jobb eredményt mutattak az Egyesült Arab Emírségekben zajló vizsgálatok, amik 86 százalékos hatásosságot állapítottak meg.

Mindkét adat magasabb az influenza oltás hatékonyságánál.

A szert már 4,5 millió embernek adták be Kínában, súlyosabb mellékhatásokról nem érkeztek hírek. A megfelelő védelemhez két dózis beadására van szükség.

Egyelőre még nem lehet tudni biztosan, a Sinopharm vakcinája milyen hosszú időre ad védelmet, de minimum 6 hónap a védettség időtartama (szinte biztos, hogy ennél is több, de egyelőre ennyi idő telt el az első beadott oltások óta, vagyis ennyi időt lehet most deklarálni). Mindenesetre léteznek olyan immunsejtek (memória B-sejtek), amelyek az antitestek eltűnése után is évekig-évtizedekig emlékeznek a kórokozóra. Így ha ismét támadás éri a szervezetet, az immunrendszer már hatékonyabban fog reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában