veszélyes szövődmények

2018.03.05. 10:37

Infektológus: nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon

Az esetlegesen behurcolt kanyarós esetek sem terjednek tovább, ami annak köszönhető, hogy Magyarországon nem terjedt el olyan oltásellenes hangulat, mint Olaszországban.

Ungvár, 2018. február 1. Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag, a veszélyes, fertőző betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nemes János

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, százszázalékos átoltottság azonban lehetetlen, mert mindig lesz olyan, akit egészségügyi okok miatt – immunhiány, daganatos betegség – nem lehet beoltatni.

Magyarországon a kanyaró ellen 15 hónapos korban oltanak, amelyet járványveszély esetén előrébb lehet hozni, de erre most nincs szükség – hangoztatta.

A kanyaró náthával, lázzal, torokfájással és az egész testen megjelenő kiütésekkel jár, a kiütések megjelenésével egyre kevésbé, viszont már a tünetmentes szakaszban is fertőz – mondta el a főorvos, hangsúlyozva, hogy a kanyaró komoly betegség, mert a bakteriális szövődmények halált is okozhatnak.

Hozzáfűzte: a jelenlegi járványban Romániában – ahol nincs olyan törvény, ami kötelezővé tenné a védőoltást – eddig negyvenen haltak meg.

Borítókép: Illusztráció/Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron

Forrás: MTI Fotó/Nemes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában