Válaszlépés

2020.03.13. 06:18

Iraki milíciák fegyverraktárait bombázta az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg Irán támogatását élvező öt iraki milícia állásaira mért csapásokat – jelentette be csütörtök este az amerikai védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint az amerikai hadsereg a milíciák fegyverraktárait bombázta. Mint a Pentagon közleménye fogalmazott:

az Egyesült Államok védelmi jellegű, célzott csapásmérést hajtott végre a Kataib Hezbollah állásai ellen több helyütt Irakban.

A Kataib Hezbollah egy iraki síita félkatonai csoport, amelyet Teherán támogat, s az az Abu Mahdi al-Muhandisz alapította, aki január elején vesztette életét abban az amerikai dróntámadásban, amelyet az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni tábornok ellen hajtottak végre.

A Pentagon szerint a Kataib Hezbollah elleni csapásmérések arányosak voltak, és válaszként szolgáltak arra a szerdai rakétatámadás-sorozatra, amelyet a milicisták a Bagdadtól mintegy húsz kilométernyire északra fekvő Tadzsi támaszpont ellen intéztek. A támaszponton amerikai katonák is szolgálatot teljesítenek, s a támadásban két amerikai és egy brit katona vesztette életét.

Közleményében az amerikai védelmi minisztérium egyúttal hangsúlyozta:

ezeknek a terrorista csoportoknak fel kell hagyniuk az amerikai és a koalíciós erők elleni támadásaikkal, ellenkező esetben számolniuk kell a következményekkel az általunk megválasztott helyen és időben.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön még a csapásmérések előtt azt közölte újságírókkal, hogy Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a szerdai rakétatámadásokra adandó válaszlépésekre. A miniszter akkor még konkrét lépésekről nem kívánt beszélni. Mint fogalmazott:

nem fogom megtáviratozni az Egyesült Államok válaszlépéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában