nem találják az elkövetőt

2018.03.20. 20:01

Ismét csomagba rejtett bomba robbant Texasban

Ez már az 5. ilyen eset az elmúlt hetekben.

Csomagba rejtett újabb bomba robbant kedden Texasban, ezúttal a San Antonio melletti Schertz városkában. Három héten belül immár az ötödik csomagbomba lépett működésbe az Egyesült Államok déli részén fekvő szövetségi tagállamban.

A házi készítésű robbanószerkezethez hasonló két csomagbomba hétfőn Austinban, az állam fővárosában robbant. A korábbi robbantások is Austin környékén történtek.

Texasban mintegy ötszáz nyomozó, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy száz munkatársa vizsgálódik, köztük az az Egyesült Államokban ismert detektív, aki részt vett 1996-ban az Unabomber néven ismertté vált Ted Kaczinsky ügyének felgöngyölítésében. Az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Kaczinsky 1978 és 1995 között robbantott házilag készített bombákat, az Egyesült Államok több szövetségi tagállamában. A mostani texasi robbantássorozatot a Fox televízió az Unabomber-ügyhöz hasonlította.

Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Schertz rendőrfőnöke, Manny Casas elmondta: a közepes nagyságú dobozban elhelyezett csomagbomba keddre virradóra robbant fel egy postahivatal mellett, egy nőt kezeltek könnyebb sérülésekkel. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt. Az AP hírügynökség információi szerint a schertzi robbantás valószínűleg nem független az Austinban és környékén elkövetettektől. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak elmondta, hogy Donald Trump elnököt részletesen tájékoztatják a fejleményekről és szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal.

Közben kedden reggel az Austin-Bergstrom nemzetközi repülőtérhez közel, egy másik postahivatalban, gyanús csomagot találtak. Brian Manley, Austin rendőrfőnöke később közölte: eddigi információik szerint a schertzi csomagbomba „kifinomultabb szerkezet” volt, mint az Austinban és környékén felrobbantak.

A házilag készített, de a rendőrség által meglepően összetettnek minősített csomagbombáknak eddig négy halálos áldozatuk volt. A bombák elkészítéséhez minden alapanyag szabadon megvásárolható.

Címkék#Bomba#texas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában