lemondás

2017.10.28. 11:03

Ismét előrehozott választásokat tartanak Új-Zélandon

A szavazásra jogosultak száma 248 ezer. A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint szombat éjfélkor zárják be.

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton Izlandon, mert az egyik párt szeptemberben kilépett a kormánykoalícióból, és Bjarni Benediktsson kormányfő lemondásra kényszerült.

Egy éven belül ez már a második előrehozott választás. A tavaly október 29-i választásokat 21 mandátummal a Benediktsson vezette, jobbközép Függetlenségi Párt nyerte meg, amely több sikertelen kormányalakítási kísérletet követően, januárban a Reformpárttal és a Fényes Jövő párttal alakított kormányt.

A Fényes Jövő azonban a Benediktsson apja körül kipattant botrány miatt elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben, és kilépett a nehezen tető alá hozott koalícióból.

Az előrehozott választásokon kilenc párt indul, a közvélemény-kutatási eredmények szerint a választók körében a kormányzó Függetlenségi Párt és a feltörekvő Baloldali-Zöld Mozgalom a legnépszerűbbek. A szavazásra jogosultak száma 248 ezer. A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint szombat éjfélkor zárják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában