Szankció

2017.07.05. 11:24

Ismét repülhetünk laptoppal Törökországból az Egyesült Államokba

Feloldották a márciusban hozott szigorú biztonsági intézkedést. Az amerikaiak Dubajban is enyhítettek a szabályokon.

A Törökországból az Egyesült Államokba induló repülőjáratok utasterébe ismét fel lehet vinni a laptopokat – jelentette ma a Dogan török hírügynökség. A Turkish Airlines szerdán kora reggel az isztambuli Atatürk reptérről New Yorkba induló járatán már megengedték a hordozható számítógépek használatát.

A török híradásokat követően nem sokkal a dubaji központú Emirates légitársaság is bejelentette, hogy az Egyesült Államok az ő járataikon is feloldotta a tilalmat, de azt is közölték, hogy új biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Vasárnap egyébként már a dubaji Abu-Dzabi repülőterén is feloldották a laptoptilalmat. Szaúd-Arábia nemzeti légitársasága abban bízik, hogy legkésőbb július 19-ig a szaúdi gépekkel szemben is megszűnik a szankció.

A laptoptilalmat az Egyesült Államok még márciusban rendelte el, nyolc arab ország és Törökország tíz repülőtere volt érintett. A korlátozás oka eredetileg az volt, hogy izraeli kiberkémek kiderítették: az Iszlám Állam terrorszervezet szakemberei laptop-akkumulátornak álcázott és a repülőtereken nem kiszűrhető bombát készítenek.

Az információt Izrael megosztotta Amerikával, sajtóértesülések szerint pedig Donald Trump amerikai elnök május eleji washingtoni tárgyalásukon Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek is továbbadta. Az ügy nagy port kavart, mivel Izrael már korábban figyelmeztette az amerikaiakat, hogy óvatosan kezeljék a titkos értesülést, és miután az információ az oroszokhoz is eljutott, attól tartottak, hogy Moszkva továbbadhatta Iránnak.

Bár a szigorú laptoptilalmat feloldották, Amerika ébersége nem lankad: John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter néhány napja arról beszélt, hogy az Egyesült Államokba irányuló légi forgalom biztonsági intézkedéseit észrevehető és észrevétlen eszközökkel is fokozzák majd.

Az amerikai légiforgalmi hatóság júniusban azt is közölte, hogy új komputertomográfiás (CT) eszközöket tesztelnek a phoenixi Sky Harbor nemzetközi repülőtér egyik ellenőrzőpontján. A háromdimenziós képalkotásra és a képek forgatására alkalmas technológiát eddig is használták már a feladott bőröndök átvilágítására, de magas áruk és nagy méretük miatt a kézipoggyászokat még nem tudták ezzel vizsgálni.

Az illetékesek a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a légitársaságoktól meg fogják követelni az elektronikai készülékek és az utasok alaposabb átvilágítását, valamint robbanóanyagokra összpontosító átvizsgálását annak a naponta mintegy kétezer légi járatnak az esetében, amely a világ 105 országának 280 repülőteréről indul az Egyesült Államokba. A beeépített emberek által végrehajtott támadás veszélyét is új intézkedésekkel próbálják csökkenteni. Azok a repterek, biztonsági cégek és légitársaságok, amelyek nem fogadják el az új szabályokat, további korlátozásra számíthatnak.

Az amerikai kormány eredetileg azt mérlegelte, hogy egyes európai repülőterekre is kiterjessze az úgynevezett laptoptilalmat, utóbb azonban John Kelly többször úgy nyilatkozott, hogy Washington más lehetőségeket is számba vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában