Jakarta

2020.02.25. 13:17

Ismét víz alá került az indonéz főváros és környéke

Árvíz öntötte el Jakarta több körzetét és az indonéz főváros környékét keddre virradóra a napok óta tartó heves esőzések következtében – jelentették indonéz hatósági források.

Az országos katasztrófaelhárítás szóvivője, Agus Wibowo azt mondta, hogy az indonéz főváros 81 helyen került víz alá, beleértve az üzleti negyedet is. A szóvivő hozzátette, hogy a heves esőzések és az erős széllökések előreláthatólag szerdáig tartanak.

Noha a károkról egyelőre nem érkezett pontos jelentés, Anies Baswedan, Jakarta kormányzója szerint körülbelül 10 ezer otthont érinthetnek az áradások.

A rendőrség Instagramon útlezárásokra hívta fel a lakosság figyelmét. Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. Az indonéziai elektromos művek bejelentette, hogy a környéken több mint 300 helyen átmenetileg felfüggesztette az áramszolgáltatást.

A hét végén a Jáva szigetén fekvő Yogyakarta mellett árvíz sodort el egy csaknem 250 gyerekből álló cserkészcsapatot, közülük tízen meghaltak.

Januárban legalább 66-an vesztették életüket az áradások miatt Jakartában és a főváros melletti településeken, és további csaknem 175 ezer embert telepítettek ki.

Jakartában és környékén mintegy harmincmillió ember él, a főváros földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és a felszín alatti vizek korábbi ellenőrizetlen kitermelése miatt a metropolisz folyamatosan süllyed. Joko Widodo indonéz elnök a nyáron bejelentette, hogy Borneó szigetén új főváros fog felépülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában