nem egyedi eset

2019.12.21. 12:47

Istenkáromlásért halálra ítéltek egy pakisztáni egyetemi professzort

Dzsunaid Hafízt már hat éve börtönben tartották, ráadásul magánzárkában, mert – amint a helyi média magyarázta – rabtársai megölték volna, ha ha együtt van velük.

A multani Bahauddin Zakarija Egyetem docense ellen iszlámellenes gondolatok terjesztése – pontosabban Mohamed próféta bírálata – volt a vád. Első ügyvédjét halálosan megfenyegették, majd meggyilkolták. Mostani ügyvédje, Aszad Dzsamal azt mondta az ítélethirdetés után: védencét igazságtalanul ítélték el, ezért fellebbeznek a verdikt ellen. Hozzátette, hogy Pakisztánban istenkáromlási ügyekben nem is lehet igazságos eljárásra számítani.

Pakisztánban az istenkáromlást büntető törvény alapján mindenkit halálra kell ítélni, akit bűnösnek találnak abban, hogy megsértette az Istent, az iszlámot vagy egy vallási személyiséget.

Mind hazai, mind nemzetközi jogvédő csoportok azt mondják, az istenkáromlás vádját gyakran használják arra a muzulmán országban, hogy megfélemlítsenek vallási kisebbségeket, vagy hogy valaki leszámoljon ellenségével. Elég, ha csak meggyanúsítanak valakit vallásgyalázással, könnyen lincselés áldozata lehet.

Egy pandzsábi kormányzót például saját testőre ölt meg, mert védelmére kelt egy keresztény nőnek, Ászja Bibinek, akit istenkáromlással vádoltak. A nő nyolc évet töltött halálsoron, ügye nemzetközi figyelmet kapott, végül idén januárban felmentették, de miután halálos fenyegetéseket kapott, emigrálnia kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában