Természeti katasztrófa

2018.10.12. 06:52

Iszonyatos pusztítást végez Michael Floridában

A Michael névre keresztelt hurrikánnak legkevesebb hét halálos áldozata van.

Az időközben trópusi viharrá „szelídült” Michael csütörtök este már Dél-, és Észak-Karolinában tombolt, miközben Florida nyugati partvidékein kezdik számba venni a vihar következményeit.

A helyreállítási munkálatok Floridában még nem kezdődtek el, mert házak, utcák és utak állnak másfél-kétméteres vízben, a hömpölygő áradat törmelékeket, autóroncsokat, kicsavart fákat sodor. Az óránként 250 kilométeres sebességgel süvítő szél szinte mindent romba döntött, egyes tengerparti városok mentén a széllökések két és félméteresre emelték a tenger hullámait. Panama City és Mexico Beach – két üdülővároska – ép ház nélkül maradt.

„Apokaliptikus a pusztulás” – e szavakkal tudósított a helyszínről a CBS televízió.

Szakemberek szerint nagy a fertőzésveszély, arra hívják fel a helybéliek figyelmét, hogy egyelőre még csónakkal se menjenek ki az elárasztott utcákra. A déli államban 370 ezer embernek rendeltek el kötelező evakuálást, de sokan ennek ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. Helyi idő szerint csütörtökön este 900 ezer háztartás volt áram nélkül.

A vihar Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában eddig hét halálos áldozatot szedett. A trópusi ciklon Észak-Karolinán keresztül Virginia felé halad, a meteorológusok szerint meglehetősen gyorsan. Virginiából a vihar az előrejelzések szerint a nyílt óceán felé veszi majd útját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában