Ország-világ

2020.12.20. 09:13

Január elsejétől a csok esetében nem kell illetéket fizetni

Január elsejétől elengedik az illetéket mindenkinek, aki csokkal vásárol új vagy használt otthont, valamint otthonfelújítás esetén maximum hárommillió forintot utólag megtérít a kormány – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Budapest, 2020. december 16. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. december 16-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Január elsejétől elengedik az illetéket mindenkinek, aki csokkal vásárol, és elindul az az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">otthonfelújítási program is, amire nagyon sokan várnak – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, hozzátéve: ez több millió forintos tételt is jelenthet. Vagyis, ha valakinek már megvan a saját otthona és nem szeretne költözni, de „tudnának még” otthonuk felújítására költeni, ehhez kapnak támogatást – írja a Magyar Nemzet.

A felújítási költségek felét, maximum hárommillió forintot utólagosan megtérít a kormány.

További újdonság, hogy február elsejétől azok is részt tudnak venni a programban, akinek erre jelenleg nincs fedezete. „Az otthon felújításának költségeit előzetesen, hitelen keresztül megkaphatják, majd a felújítási költségek felét az állam visszafizeti helyettük, csak a maradékot kell törleszteni maximum tíz éves futamidővel” – ismertette a miniszter.

Novák Katalin elmondta, az otthonteremtés az egyik legfontosabb eleme a magyar családtámogatásoknak, hiszen ha van munka és biztos fedél a családok feje fölött, sokkal nagyobb lehet a biztonságérzetük.

A fiatalok bátrabban mernek családot alapítani és gyermeket vállalni, ha tudják, hogy van hova.

Ezért van öt éve egy olyan otthonteremtési program, ami ebben segít a családoknak, gondoljunk csak a csokra, vagy az ahhoz kapcsolódó kölcsönökre. Ez a program bővül ki január elsejétől a fent említett elemekkel. A korábbi támogatásokkal együtt, mint a többgenerációs együttélést segítő tetőtér beépítésével, vagy az új értékesítésű ingatlanok áfájának öt százalékra csökkentésével és annak visszaigénylésével, ez már jelentős támogatás a családok számára.

„A családtámogatások nagyon fontos alapelve, hogy nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő elemek”

– jelentette ki a miniszter, aki a babaváró támogatással kapcsolatban elmondta: ha van egy fiatal pár, akik családot alapítanának, felvehetik a babaváró támogatásért járó tíz millió forintos kamatmentes, szabad felhasználású hitelt, amelynek visszafizetését a vállalt a gyermekek számától függően akár el is engedheti nekik. A csok nagy család esetén szintén akár tíz millió forint vissza nem fizetendő támogatást jelent és akár még egy csokkal vásárolt háznál is igénybe lehet venni az otthonfelújítási támogatást.

Novák Katalin hozzátette: az elemek szabadon kombinálhatóak, ráadásul egyszülős családok és már egy gyermek esetén is igénybe vehetők, sőt, már a fogantatás utáni 12. hétben élhetnek a családok ezekkel a lehetőségekkel.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában