törvénysértés

2020.01.30. 12:05

Japán körözést adott ki a Nissan-vezért kicsempészők ellen

Egy volt amerikai kommandóst és két másik embert gyanúsítanak azzal, hogy kicsempészték Japánból a sikkasztással vádolt egykori vezérigazgatót.

Körözést adott ki a japán ügyészség csütörtökön egy volt amerikai kommandós és két másik ember ellen azzal a gyanúval, hogy kicsempészték Japánból a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt egykori vezérigazgatóját, Carlos Ghosnt.

Az ügyészség Michael Taylor ellen adott ki elfogatóparancsot, aki az amerikai hadsereg különleges, úgynevezett zöldsapkás egységének volt a katonája, illetve George-Antoine Zayek és Peter Taylor ellen. Az ügyészség részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Néhány nappal az után adtak ki körözést ellenük, hogy a hatóságok házkutatást tartottak Ghosn ügyvédjénél.

Ghosn ellen is elfogatóparancs van érvényben. A japán ügyészség közleménye szerint az üzletember megsértette a japán törvényeket azzal, hogy távozott az országból, és nem tett eleget a szabadlábra helyezés feltételeinek. Ghosn óvadék ellenében volt szabadlábon, jórészt csak tokiói otthonában tartózkodhatott.

A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetben tartott autómágnás december végén szökött meg Japánból. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszeres ládában kicsempészték a lakásból. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte.

A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatja. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, mondván hogy fogva tartásának körülményei az emberi jogok „megcsúfolásával” értek fel.

Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában