Terrorizmus

2017.08.09. 10:18

Jármű hajtott francia katonák közé Párizs közelében

Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában szerda reggel, hat katona megsérült, közülük három súlyosan. A támadó még szökésben van, a párizsi ügyészég terrorellenes részlege indított vizsgálatot.

Levallois-Perret, 2017. augusztus 9. A biztonsági erõk tagjai egy gázolás helyszínén, Párizs Levallois-Perret nevû északnyugati elõvárosában, ahol ismeretlen elkövetõ jármûvel a Sentinelle terrorellenes hadmûvelet keretében járõrözõ francia katonák közé hajtott 2017. augusztus 9-én. A szándékosnak ítélt cserbenhagyásos gázolásban hat katona megsérült, közülük ketten súlyosan. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW – elhajtott a helyszínről. A hatóságok elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és nagy erőkkel keresik az elkövetőt. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik – mondta egy rendőrségi forrás.

Az ügyben a ügyészség terrorellenes részlege nyomoz. Ez azt jelzi, hogy

a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet.

A francia főváros északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki, és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. Minden kétséget kizáróan szándékos támadásról van szó” – mondta Patrick Balkany.

Rendőrnyomozók a gázolás helyszínén (MTI / EPA / Christophe Petit Tesson)

Florence Parly védelmi miniszter azt közölte, hogy a katonák közül hárman sérültek meg súlyosabban, de állapotuk nem életveszélyes.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál. A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle nevű művelet keretében országszerte több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni.

A támadás helyszínén készült videofelvételt és további fotókat az express.co.uk oldalán tud megtekinteni.

(Borítókép: MTI / EPA / Christophe Petit Tesson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában