Ország-világ

2021.06.23. 06:28

Július 1-jétől jön az uniós védettségi útlevél

Ingyenes papíralapú és digitális igazolás is igényelhető lesz. A tervek szerint az okmányon lévő három QR-kód csak speciális leolvasóval lesz olvasható.

Nyíregyháza, 2021. május 19. Asszisztens átadja egy férfinak az oltási igazolást, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 19-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A magyar kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy július 1-jétől Magyarországon is bevezessék az európai uniós zöld útlevelet – értesült kormányzati forrásokból a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, hogy az uniós dokumentum nem a klasszikus értelemben vett oltási igazolvány lesz, hanem három különféle jogcímen igazolja majd a védettséget eltérő QR-kódok segítségével.

Kiderül majd a dokumentumból, ha annak tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát, igazolja majd, ha valaki egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen, illetve azoknak is jár majd az igazolás, akiknek érvényes negatív PCR-tesztjük van.

A lap információi szerint az ­uni­ós vakcinaútlevélnek a tervek szerint lesz digitális és papíralapú változata is. Előbbi – eltérően a hazai védettségi igazolványhoz kapcsolódó applikációtól – nem az internethez fog kapcsolódni, a szakemberek ugyanis azzal számolnak, hogy egy időben akár ötvenmillió lekérdezés is érkezhet a rendszerbe, amelynek így az egészen extrém mértékű terhelést is bírnia kell. A tervek szerint ezért az okmányon lévő három QR-kódot speciális leolvasóval fogják csak tudni leolvasni, amire nem lesz alkalmas egy hétköznapi okostelefon.

A védettség igazolására jogosultak a szükséges QR-kódokat az ügyfélkapus hozzáférésükön keresztül kaphatják majd meg, vagy ha papíralapú igazolást kérnek, azt a kormányablakoknál ingyen igényelhetik.

A lap úgy értesült, hogy a kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a háziorvosokkal és a gyógyszerészekkel, hogy őket is be lehessen vonni a papíralapú igazolás kiállításába, nekik ugyanis van hozzáférésük a szükséges adatokat tartalmazó elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez.

Gulyás Gergely még a június 3-i kormányinfón beszélt róla, hogy július elsejével vezethetik be a zöld útlevelet, és hangsúlyozta, hogy a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására. „Teljes lesz az utazási szabadság az unióban azoknak, akik beoltatták magukat” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány az unión kívüli országok esetében, illetve az uniós igazolás megérkeztéig kétoldalú megállapodásokkal biztosítja a magyaroknak a szabad utazás lehetőségét, eddig összesen 16 országgal sikerült egyezségre jutniuk.

Borítókép: Asszisztens átadja egy férfinak az oltási igazolást, miután beoltották a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina második adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton, 2021. május 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában