nem mindenkinek

2020.06.03. 15:08

Június 14-től ismét kötelező a katolikus híveknek a vasárnapi szentmise

Az idősek, betegek azonban továbbra is felmentést kapnak – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Mivel a kijárási korlátozások megszűntek és újra az egész országban lehet nyilvános liturgiát tartani, az MKPK visszavonja korábbi rendelkezését, amely felmentette a híveket a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól és lehetővé tette az általános feloldozást. Hozzátették:

az illetékes megyés püspök rendelkezhet másként.

Az „általános morális elvek továbbra is érvényesek, vagyis idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinkre, továbbá azokra, akik kötelességüket teljesítik, a kötelezettség nem vonatkozik” – fogalmaztak.

Kitértek arra: a nyilvános liturgia végzésének, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról az egyes megyés püspökök továbbra is az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja alapján a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek.

A püspökök testülete azt kéri, hogy oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben továbbra is mindenben kövessék az állami előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában