objektív

2017.08.16. 22:56

Kalapács alá kerül az amerikai elnökről készült dagerrotípia

A John Quincy Adams -ről készített kép kikiáltási ára 150 ezer dollár (39 millió forint) lesz.

Az Egyesült Államok hatodik elnökéről készült dagerrotípia egy washingtoni fényképész műhelyében készült.

A 76 éves Quincy Adams akkor már nem elnök volt, hanem a kongresszusban – a képviselőház elnökeként – folytatta politikusi karrierjét. A képet egyik képviselőtársának ajándékozta, s annak a családja és leszármazottai őrizték sokáig.

Ez a legrégebbi felvétel John Quincy Adamsről. Kikiáltási ára 150 ezer dollár (39 millió forint) lesz. Emily Bierman, a Sotheby's aukciós cég fotórészlegének vezetője szerint „az elmúlt húsz évben árverésre bocsátottak közül kétségtelenül ez a legfontosabb történelmi portréfotó”.

Bierman a The New York Times című lapnak nyilatkozva kiemelte a fotó művészi értékeit is. Meglátása szerint a kép jól érzékelteti Quincy Adams habitusát is.

John Quincy Adamsről élete során több mint 60 felvétel készült, az egyik – amely szintén 1843-ban készült – a washingtoni Nemzeti Portré Galériában található. A most árverésre bocsátandó kép azonban pár hónappal korábban készült, mint a múzeumban kiállított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában