Magyarellenesség, gyűlöletkeltés

2018.10.13. 07:54

Kárpátalján pánikhangulat kezd eluralkodni

A listázás és a megfélemlítés a szakértő szerint ugyanakkor nem fog gátat vetni a kettős állampolgárság terjedésének.

Kígyós, 2017. június 26. Egy lány fut az iskola udvarán a kárpátaljai Kígyóson 2017. május 5-én. A Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén - a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban - nagyjából 350-400 gyermek él a létminimumon vagy alatta. A kelet-ukrajnai fegyveres válság nyomán kialakult gazdasági krízis komoly mindennapi gondokat okoz a magyar határon élõknek is. A nehéz sorsú gyermekeket a magyarországi egyházak és a magyar állam is többféle programmal és adományokkal támogatja. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat jótékonysági gyûjtést indít a külügyi állomány körében. Az akció sikerét segíti Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriporterének Magyar mindennapok Kárpátalján címû fotókiállítása, amely június 26-án nyílik a minisztériumban. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kárpátalján pánikhangulat kezd eluralkodni a helyi magyarság körében, miután a hét elején a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges szervezet több száz kettős állampolgárságú kárpátaljai tisztviselő és helyi önkormányzati képviselő személyes adatait tette fel a honlapjára – írta szombati számában a Magyar Idők.

A lap helyi tudósítása szerint a listát leközlő weboldal Facebook-oldalát tömegesen jelentették gyűlöletkeltés miatt, ezért pénteken ideiglenesen letiltották azt.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a listán szereplők közül már

többen is jelezték, lemondanak helyi képviselői mandátumukról, önkormányzati tisztségükről, két iskolaigazgató is benyújtotta felmondását.

Az anyaországba utazók pedig félnek magukhoz venni magyar útlevelüket.

A Magyar Idők cikke idézi Andrij Zolotarev ukrán politológust, aki szerint a megfélemlítés nem fog gátat vetni a kettős állampolgárság terjedésének. „A kiszámíthatatlan belpolitikai helyzet, a gazdasági pangás és az egyre erősödő nacionalizmus még többeket fog arra ösztökélni, hogy más – magyar, román, lengyel – EU-s tagállamok útleveléhez juthassanak hozzá.

Ez ugyanis egyfajta biztonságot, legrosszabb esetben menekülési útvonalat biztosíthat nekik”

– fogalmazott az elemző.

Borítókép: Egy lány fut az iskola udvarán a kárpátaljai Kígyóson 2017. május 5-én.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában