Ország-világ

2020.07.11. 12:50

Kásler Miklós: a második hullám határán vagyunk (videó)

Ezért újra nagyon fontos a maszk viselése és az általános járványügyi szabályok betartása – mondta a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Két jelentős témával foglalkozik Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – az EMMI Facebook-oldalán látható – Életközelben című videósorozata legújabb részében. A koronavírus-járvány második hullámának határára érkeztünk – állapítja meg a tárcavezető.

A mostani járványhelyzet nagyon hasonlít a március elejihez. Ezért újra nagyon fontos a maszk viselése és az általános járványügyi szabályok betartása.

A videóinterjú első felében pedig arról beszél, hogy mérföldkőhöz érkeztek a magyarság származásával kapcsolatos kutatások.

Több mint 150 éve megcsontosodott vita zajlik a magyarság eredetével kapcsolatban – állapítja meg a miniszter.

„Van egy magyar hagyomány, tradíciók, krónikák, legendák, amik az etnikai eredetet visszaviszik a szkítákig. A másik az 1850-es évek után felerősödött finnugor nyelvi rokonság, és a nyelvből következtettek vissza az etnikai eredetre. Ami aztán odáig jutott, hogy a különböző tudományágak egymással nem nagyon kommunikáltak. Szintetizálni kéne az ismereteket és végre van egy olyan természettudományos módszer, az archeogenetika, amely az átörökítő anyag, a DNS vizsgálatával egyénekre is és populációkra is az eredet vonatkozásában nagyon pontos felvilágosítást ad.”

Innen jött a gondolat, hogy meg kellene próbálni az Árpád-házat, illetve a többi Székesfehérváron eltemetett király csontját azonosítani.

„Vissza tudtuk vinni az Árpád-házat körülbelül 4500 évig. Maga a család az ókori Baskíriában alakult ki, körülbelül 2000 évig éltek azon a területen, amit most úgy mondhatnánk, hogy Afganisztán északi része, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Kazahsztánnak a déli része. Majd körülbelül 2000 évvel ezelőtt az Uraltól kicsit délre és kicsit nyugatra foglaltak szállásterületet.”

Azért fontos, hogy tisztában legyünk a magyarság származásával – mondja Kásler Miklós –, mert Európa egyik legjelentősebb dinasztiája eredetének a meghatározása segíthet a magyar történelem, őstörténet megértéséhez is.

„Ha nem tudjuk, hogy kik vagyunk, honnan eredünk, milyen hagyományaink vannak, milyen kultúránk volt, a történelmünk miért úgy alakult, ahogy alakult, akkor nem vagyunk az identitás teljességének a birtokában.”

A beszélgetés második részében a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az egészségügyért is felelős miniszter leszögezi: a járvány második hullámának határára érkeztünk, az összes környező országban meredeken emelkedik a fertőzések száma.

„Az én megítélésem szerint nagyon hasonlít a mostani a március eleji helyzethez. Most is alapvetően fontos, hogy a Kormány megfelelő ritmusban és megfelelő döntéseket hozzon.”

Változatlanul nincs oltóanyag, nincs 100%-ig pontos diagnosztikai módszer és nincs meg a terápiának sem csak a vírusra szabadalmaztatott formája – állapítja meg Kásler Miklós.

Ezért rendkívül fontos az általános járványügyi szabályok szigorú betartása, a maszk újbóli, megfelelő viselése, a kellő távolság megtartása, a gyakori kézmosás. Sajnos manapság egyre többen megfeledkeznek arról, hogy maszkot viseljenek a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a zárt terekben.

„Ez fegyelem kérdése. Tehát ha meg tudjuk őrizni a fegyelmet és arra gondolunk, hogy nemcsak magunkat védjük, hanem embertársainkat is, családunkat, barátunkat, de a többi embert is, akkor ezt nehéz elfelejteni.”

Sok magyar család számára dilemma, hogy itthon nyaraljon az idén vagy külföldön.

„Én a szabadságaimat szinte mindig itthon töltöttem. Egyszerűen azért, mert itthon érzem otthon magam. Tehát számomra nem lesz megterhelő, ha itthon maradhatok, de ezt ajánlom mindenkinek. Olyan csodálatos tájak vannak Magyarországon, amit érdemes felkeresni.”

És most itthon biztonságosabb is.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában