Interjú

2020.11.13. 13:52

Kásler Miklós: a járvány során mindenki jelleme megmutatkozott

A koronavírus-járványra adott reakciók tükrözik az emberiség jelenlegi helyzetét: az emberek jelentős része nem figyel másokra, nem veszi figyelembe azt, hogy a járvány további alakulása elsősorban rajtuk múlik. Magyarország rendkívül nehéz helyzetben van, eljött az ideje annak, hogy megint visszatérjünk a felelősséghez és a fegyelmezettséghez – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Mária Rádiónak adott interjúban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az állami kitüntetések és egészségügyi díjak átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2020. október 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A koronavírus-járványhoz hasonló helyzet a mi életünkben mostanáig nem fordult elő, de az emberiség történelméből sok járványt ismerhettünk meg. Ugyan szereztünk különféle ismereteket a járványokkal kapcsolatban, de az új koronavírus-járvány ismereti hiánya megnehezítette a védekezés stratégiáját és a helyes lépések megválasztását emlékeztetett. Nem ismertük a vírus felépítését, nem volt terápia a betegek gyógyítására vagy vakcina a vírus elleni védekezéshez tette hozzá.

A járványok kialakulásának az okozója vagy baktérium vagy vírus, de ugyanakkor az emberi magatartás is nagyon fontos szerepet játszhat a kialakulásában vagy a lefolyásában

mutatott rá.

A szifilisz szorosan összefüggött az életmóddal, az amerikai földrészek járványait pedig a fehér ember hurcolta be, megtizedelve az őslakosságot tette hozzá. Az életmód mellett a járványoknak lelki vonulata is van, hiszen ilyenkor az emberek a legnyugtalanítóbb emberi érzéssel, a bizonytalansággal találkoznak, és szembe kell nézniük az elmúlással is hangsúlyozta. A miniszter elmondta, biztos abban, hogy az emberek szemlélete a mostani járvány alatt is megváltozik. Azt nem lehet megbecsülni, hogy milyen irányba, de azt biztosra lehet venni, hogy elgondolkodnak az élet fontossági sorrendjén emelte ki.

Felidézte, hogy

az emberek reakciója évezredekkel előtt is nagyon hasonló volt egy járvány idején.

Előfordult az, hogy az emberek a járványokat fosztogatásra, a földi örömök halmozására használták fel. Ezeket aztán az emberiség kinőtte, viszont az ember hajlamos megismételni a saját hibáit mutatott rá. A jelenlegi helyzetben azt lehet észlelni, hogy az első hullám alatt az emberek egy része ugyancsak a mulatozás felé fordult az első hullám egyik jelentős mozzanata Dél-Tirolban történt, ahol egy éjszaka nyitva tartó kocsmából széthurcolták az emberek a vírust egész Európába. Visszautalt a járvány második szakaszára is, ahol nagyon jelentős gócnak számítottak az éjszaka nyitva tartó szórakozóhelyek.

Meglátása szerint a fertőzésre, a járványra adott reakciók tükrözik az emberiség jelenlegi szellemi és spirituális állapotát:

az emberek jelentős része a saját elképzeléseit és a szórakozást tartja fontosnak a szolidaritás és mások megértése helyett, és nem veszik figyelembe azt, hogy a járvány további alakulása elsősorban rajtuk múlik.

Nem viselik a maszkot, nem tartanak távolságot, tömegrendezvényeken vesznek részt. Ha a kereszténység hozzáállását akarjuk ebben a helyzetben meghatározni, akkor a szeretetre és szolidaritásra épülő életszemlélet fontos szerepet játszik a járvány leküzdésében emelte ki.

Elmondása szerint

jelenleg nincs száz százalékig megbízható teszt és bevezethető vakcina, így továbbra is be kell tartani a járvány első szakaszában bevezetett és sikeresen alkalmazott járványügyi rendszabályokat.

A maszk használatával a cseppfertőzést akadályozhatjuk meg, a felszíneken megtapadó vírus ellen pedig kézmosással védekezhetünk.

A fertőzések megállításában az immunapparátusnak is kiemelt szerepe van hangsúlyozta. Németországban a BCG oltások figyelembevételével más fertőzöttségi rátát mutatott az ország nyugati és keleti része emögött az immunapparátus általános állapotjavulását feltételezi, ami az oltás velejárója. Ezért is nevezte fontosnak a fittséget, a túlsúly elkerülését, a meglévő betegségekre szánt figyelmet, a vitaminok szedését és a sportolást.

A magyarságkutatásnak szentelt kitüntetett figyelméről elmondta:

mivel az orvosi pályát választotta, megérti azt, hogy az emberek a bizalmas orvos-beteg találkozók során mennyi lelki problémát mondanak el, amelyek leginkább az identitás problémáiból vezethetők le.

Felidézte az időszakot, mikor orvosi tanulmányai során Szondi-bikó világhírű magyar származású pszichiáter teóriájával foglalkozott, aki úgy gondolta, hogy az ember kényszersorssal születik a világra, és aszerint is él. Az ösztönei alapján, illetve mindazoknak az eseményeknek a kódolt és örökölt gondolatiságával, ami a családjuk történelmében a családok sorozatán különböző generációk tapasztalatai során felhalmozódtak. Meglátása szerint az emberi identitás egyik alapkérdése az, hogy ki vagyok, honnan származom. Az ember feladata az életben az, hogy a negatív tulajdonságait, humanizálja az ösztöneit és éljen emberhez méltó életet, aminek végső célja a szeretet. Ebből a megközelítésből gondolta mindig fontosnak azt, hogy tisztázni kell az eredetkérdést, a nyelvi rokonságnak a kérdését a legkorszerűbb tudományos módszerek alkalmazásával és különböző tudományágak eredményeinek szintetizálásával. A Magyarságkutató Intézet létrehozásával ezekben a kérdésekben próbálnak meg közelebb kerülni a valósághoz.

A Magyarságkutató Intézet elmúlt másfél évéről elmondta:

az Intézet rendkívüli népszerűségre tett szert, hiánypótló tevékenységet végez, a tudományosság és az etika két pillérére támaszkodva lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját a nyilvánosság elé tárja saját eredményeit és ezeket tabutémák nélkül lehessen megvitatni.

A miniszteri kinevezés elfogadásával kapcsolatban felidézte: amit a saját szakmámban el lehetett érni, azt elérte. Az alapvető ok az volt, hogy miniszterelnök úr kérte fel. Ha a miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy valami hasznosat tudok tenni, akkor a saját életemet tagadnám meg, ha erre nem mondanék igent szögezte le. Másik oknak azt nevezte, hogy ha az egészségügy meggyökeresedett, megkövült viszonyain 70 év után változtatni lehet, az önmagában segíti a nemzetet, elsősorban a magyar betegeket. Persze nem gondoltam, hogy mindez ennyire nehéz, ebben a világjárvány sújtotta közegben tette hozzá.

Az egyéni és nemzeti kihívásokkal kapcsolatban elmondta: a járvány során mindenki jelleme megmutatkozott szögezte le.

Az, hogy hogyan viszonyul a járványhoz, az embertársaihoz, érez-e közösséget maga körül, mennyire figyel oda a másik egészségére és az életére.

A magyar nemzet az elmúlt 1100 évben sokszor a legnehezebb helyzetekben mutatta meg az igazi arcát és kerekedett felül a nehézségeken. Rendkívül nehéz helyzetben van a nemzet, de most itt van az ideje annak, hogy megint visszatérjünk a klasszikus magyar viselkedéshez, a felelősséghez és a fegyelmezettséghez hangsúlyozta.

Az interjút itt tudja meghallgatni.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az állami kitüntetések és egészségügyi díjak átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2020. október 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában