Életmódváltás

2019.05.04. 09:19

Kásler Miklós: javítani kell az emberek egészségi állapotán

A betegségek megelőzésére, elkerülésére, az egészségben töltött élettartam meghosszabbítására koncentrál az új, egészségkultúráról szóló program, e célok eléréséhez egészséges életkörülményeket kell teremteni – mondta a miniszter a Magyar Hírlapnak.

Budapest, 2019. február 18. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere a magyar ápolók napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2019. február 18-án. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban kifejtette, ki kell iktatni az életünkből azokat a tényezőket, amelyek betegséghez vezetnek: a kémiai, fizikai, biológiai károsító tényezőket, a rossz életmódbeli szokásokat, a helytelen táplálkozást.

Hozzátette, hogy ebben rendkívül fontos szerepe van a nevelésnek, a szemléletváltásnak. A program elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A betegségek jelentős hányada megelőzhető az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, a rendszeres testmozgással, ennek igényét már óvodás, kisiskolás korban ki kell alakítani a gyerekekben.

A miniszter az egészségügyi szűrőprogramokkal kapcsolatban fontosnak tartja a felvilágosítást, és hogy a szűrőprogramok könnyen elérhetőek legyenek.

Hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek ezeken a vizsgálatokon, de az embereknek maguknak is fel kell ismerniük, hogy mindez értük van, mert a betegségek korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és megmentheti az életüket.

A miniszter a lapban szólt arról is, hogy a magyar népesség egészségi állapotát jelző mutatók uniós összehasonlításban még mindig kedvezőtlenek, azonban több egészségmutatóban sikerült pozitív irányú elmozdulást elérni az utóbbi időszakban. Példaként említette, hogy bár a születéskor várható élettartam közel öt évvel alacsonyabb nálunk, mint az Európai Unió átlaga,

2012-höz képest a magyar férfiak születéskor várható élettartama egy évvel, a nőké 11 hónappal nőtt,

és ezzel párhuzamosan jelentősen hosszabbodott az egészségben eltöltött évek száma is.

Borítókép: Kásler Miklós

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában