egészségügyi fejlesztés

2019.02.18. 14:30

Kásler Miklós: nem csak a béremelés fontos a megbecsültséghez

Az ápolók munkáját a béremelés mellett a lakhatási körülmények javításával és ösztöndíjprogrammal is segítené a minisztérium.

Az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői az ápolók, és az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a kormány helyzetük javításáért – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten újságírók előtt.

Kásler Miklós a magyar ápolók napjához, február 19-éhez kapcsolódóan kiemelte az intézkedések közül a béremelést, a lakhatási körülményeik javítását célzó lépéseket és az igénybe vehető ösztöndíjat.

A következő években is folytatódik a béremelés

Az eddigi és jövőbeni intézkedésekről beszámolva a tárcavezető elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű dolgozók béremelése folytatódik. Eszerint a négylépcsős béremelés során

ebben az évben 8 százalékos, jövő januárban 14 százalékos, novemberben 20 százalékos, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésben részesülnek – ismertette.

Hangsúlyozta, így 2016-2022 között a szakdolgozók alapbére 163 százalékkal nő, 2019-2022 között 72 százalékos lesz a béremelés mértéke.

Több megyében is új nővérszállók épülnek

Kásler Miklós szerint azonban nemcsak a béremelés fontos a megbecsültséghez, hanem például a lakhatási körülmények javítása is. Ezért

a következő időszakban 8,5 milliárd forintot költ a kormány nővérszállók felújítására, komfortosabbá tételére, illetve újak építésére

- fűzte hozzá.

Az ország tizenhárom megyéjét érintő beruházások közül kiemelte Szombathelyet, Kaposvárt, Kecskemétet és Nyíregyházát, ahol új nővérszálló fog épülni.

Több százezres ösztöndíj a felsőoktatásban tanulóknak

Kásler Miklós beszélt az ápolók számára kiírt Mihalicza-ösztöndíjról is. Mint mondta, erre a felsőoktatási alapképzésben tanulók pályázhatnak, és szemeszterenként 320 ezer forint elnyerhető támogatáshoz juthatnak.

A pályázat egyik feltétele, hogy meg kell szerezni a BSc fokozatot, és az ösztöndíjasnak vállalnia kell, hogy az alapképzés befejezését követő öt évből legalább kettőt közfinanszírozott egészségügyi ellátónál dolgozik.

Több orvos dolgozik, mint tíz éve

Arra a kérdésre, hogy elengedő-e a szakdolgozói létszám, és megbecsültnek érzi-e az ápolókat, a miniszter azt válaszolta: jelentős béremelések történtek a magyar egészségügyi ágazatban, de nem biztos, hogy belátható időn belül „utol tudjuk érni a nyugat-európai országok bérszintjét”.

Kásler Miklós hozzátette: a múlt héten tették közzé az üres álláshelyek számáról szóló dokumentumot, amelyből az a kedvező tendencia látszik, hogy 20-30 százalékkal több orvos dolgozik most, mint tíz éve, és hasonló a helyzet az ápolók esetében is.

A tárcavezető szerint az ápolói létszám elegendő a magyar betegek ellátásához, a szakembergárda megtartásához szükséges lépések „az utolsó pillanatban, de határozottan megtörténtek”.

A családvédelmi akcióterv páratlan az ország történetében

A sajtótájékoztatón a magyarországi családvédelmi akcióterv legújabb intézkedéseit ért külföldi kritikára reagálva Kásler Miklós kijelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó területeken olyan intézkedéseket terveznek, amelyek Magyarország történetében páratlanok.

„Az élet központja az ember, és az emberélet továbbvitele a család és a gyermek” – fogalmazott. „Ha olyan körülmények közé kerülnek a fiatalok, hogy családot tudnak alapítani, és az élet értelme, a gyermek megszületik, ennek minden jóérzésű ember örül” – tette hozzá a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában