Csehország

2021.03.25. 17:45

Két nemzetiség és két anyanyelv is megadható a népszámláláson

Két nemzetiség és két anyanyelv is megadható a csehországi népszámláláson, amely szombatra virradóra éjfélkor kezdődik és két szakasza lesz – hangzott el a Cseh Statisztikai Hivatal vezetőinek csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

Az első szakaszban, március 27. és április 9. között online formában az interneten található kérdőívet tölthetik ki a lakosok, míg a második szakaszban, április 17-től május 11-ig mindazok, akik nem használták ki az internetes lehetőséget, papíralapú kérdőívet kapnak kitöltésre.

– Két nemzetiség adható meg, és mindegy, milyen sorrendben. A statisztikusok egyenértékűnek veszik majd őket – válaszolta Jolana Voldánová, a népszámlálás szóvivője az MTI prágai tudósítójának kérdésére.

Az eredmények publikálásakor külön fogják közzétenni azok számát, akik egy nemzetiséget jelöltek be, és külön azokét, akik két nemzetiséget adtak meg. Ez utóbbi esetben – hangsúlyozta Voldánová – nem fog számítani, hogy az adott nemzetiség az első vagy a második helyen volt-e bejelölve.

– Ami érvényes a nemzetiségre, érvényes az anyanyelvre is, azzal az eltéréssel, hogy az előbbi rovat kitöltése nem kötelező

– mutatott rá a cseh népszámlálás szóvivője az MTI-nek nyilatkozva.

A két rovat közötti fontos eltérés tehát az, hogy míg az anyanyelv rovat kitöltése kötelező, addig a nemzetiségi hovatartozásé nem. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ), a csehországi magyarok egyetlen országos társadalmi és kulturális szervezete, a népszámlálás előtti kampányában felszólította tagjait és a Csehországban élő, magukat magyarnak tartókat, hogy bátran vállalják nemzetiségüket és anyanyelvüket, mert senkinek sem kell tartania attól, hogy emiatt bármiféle hátrányt szenvedhetne.

– Tudatosítani kell, hogy ha a népszámláláson nem vállaljuk nemzetiségünket és anyanyelvünket, azzal az egész csehországi magyarságot gyengítjük.

Az állam számára ez az adat ugyanis meghatározó a kisebbségek kezelésében – olvasható a CSMMSZ felhívásában, amely a Prágai Tükör című folyóiratban és a szervezet honlapján jelent meg.

A cseh kormány mellett működő Nemzetiségi Tanács és a kormányhivatal illetékes titkársága a cenzust megelőző hetekben szintén aktív kampányt indított a Facebookon annak érdekében, hogy a kisebbségek tagjai bátran vállalják nemzetiségüket. A HateFree Culture Facebook-oldalon megjelentek az egyes kisebbségek ismert képviselőinek profiljai és nyilatkozatai arról, hogy miért fontos mindenkinek vállalnia nemzetiségét és anyanyelvét.

– A kérdőívek online kitöltése a jelenlegi járványhelyzetben a népszámlálás lebonyolításának egyértelműen a legbiztonságosabb és leggyorsabb módja

– jelentette ki Marek Rojícek, a Cseh Statisztikai Hivatal elnöke csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

Elmondta: míg a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor három lapot kellett kitölteni, és összesen 47 kérdésre kellett válaszolnia mindenkinek, az idén már csak 27 kérdés lesz, ami két lapon is elfér. A kérdőívek elektronikus formájának kitöltése egyszerű, és alig negyedórát vesz igénybe – jegyezte meg.

A papír kérdőíveket a népszámlálást lebonyolító hivatal csak azoknak küldi ki, akik nem éltek az elektronikus formával.

A kérdések számának csökkentését az tette lehetővé, hogy a statisztikai hivatal ezúttal számos adatot a különféle lakossági adatbázisokból vesz át – fejtette ki Rojícek. A formanyomtatványok ki nem töltéséért vagy szándékosan hibás adatok megadásáért 10 000 koronás büntetés fenyeget (1 korona 13,90 forint). Ha valaki visszaélne az adatokkal, a büntetés már félmillió koronára is rúghat.

A népszámlálás költségeit 2,23 milliárd koronában állapították meg. A tíz évvel ezelőtti cenzus 2,27 milliárd koronába került.

Statisztikusok szerint a legnagyobb megtakarítást az elektronikus kérdőívek használatának a mértéke fogja meghatározni.

A cenzus első eredményei várhatóan 2021/2022 fordulóján lesznek majd hozzáférhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában