incidens

2021.05.04. 20:12

Két rakétát lőttek ki egy iraki támaszpontra, ahol amerikai katonák is állomásoznak

A két katyusa-lövedék üres területen ért földet az Ajn al-Aszad légi támaszponton, így sem károkat nem okozott, sem emberéletet nem követelt.

Két rakétát lőttek ki kedden egy iraki légi támaszpontra, ahol amerikai katonák is állomásoznak – tájékoztatott az iraki hadsereg. Ez már a harmadik hasonló támadás volt az elmúlt három napban.

A két katyusa-lövedék üres területen ért földet az Ajn al-Aszad légi támaszponton, így sem károkat nem okozott, sem emberéletet nem követelt – tette hozzá a katonaság.

Vasárnap és hétfőn is több rakétát lőttek ki olyan bázisokra, ahol amerikaiak állomásoznak. Eddig még senki sem jelentkezett elkövetőként. Washington általában az Irán támogatta iraki milíciákat teszi felelőssé a hasonló incidensekért.

Joe Biden amerikai elnök január végi beiktatása óta közel harminc támadás érte a terrorizmus elleni nemzetközi szövetség logisztikai konvojait, amerikai diplomáciai képviseleteket, valamint amerikai katonáknak is otthont adó támaszpontokat Irakban. A csapásokban két külföldi és egy iraki zsoldos, valamint nyolc iraki civil vesztette életét.

Irak Iránnal és az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatokat ápol. Iránból számos árucikket, illetve villamosenergiát importál, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig segítettek kiszorítani Irakból az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet. Azonban Washington és Teherán feszült viszonyban van egymással, és mindegyik szeretné csökkenteni a másik befolyását Irak területén.

Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök, aki elődjénél közelebb áll Washingtonhoz, kedden Brett McGurkkel, a Fehér Ház közel-keleti különmegbízottjával találkozott. Megbeszélésük során szóba került a mintegy 2500, Irakban állomásozó amerikai katona sorsa.

Kádimi közölte: az Irakban harcoló alakulatok kivonásának napirendjéről is tárgyaltak. Szakértők szerint a kivonulás – amelynek célja főleg az Irán-párti közvélemény megnyugtatása – évekig elhúzódhat, de az is elképzelhető, hogy a katonák kiképzőként folytatják tevékenységüket Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában