nagyszabású akció

2018.05.07. 17:11

Kétmillió embert oltanak be kolera ellen Afrikában

Számos afrikai ország küzd kolerajárvánnyal, Fekete-Afrika legalább tizenkét régiójában terjed aktívan a betegség.

A valaha szervezett legnagyobb koleraellenes oltási kampány folyik Afrikában, a tervek szerint kétmillió embert oltanak be – jelentette be hétfőn az ENSZ és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI).

A kampány válasz a korábban nem látott méretű afrikai kolerajárványokra – hangsúlyozta közleményében Seth Berkley, a GAVI igazgatója.

Számos afrikai ország küzd kolerajárvánnyal, Fekete-Afrika legalább tizenkét régiójában terjed aktívan a betegség a hátrányos helyzetű országokat oltóanyaggal ellátó, genfi székhelyű GAVI és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A várhatóan június közepéig tartó kampány öt országot érint: Zambiát, Ugandát, Malawit, Dél-Szudánt és Nigériát.

A szájon át beadandó vakcinát két adagban kell alkalmazni, az első félévi, a másik három-ötévi védelmet biztosít.

„A kolera minden esős évszakban megjelenik, és pusztító hatása van az afrikai közösségekre. Ezzel a történelmi kampánnyal a térség országai a kolera okozta tömeges elhalálozások felszámolása iránti eltökéltségükről adnak tanúbizonyságot”

- közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

Nigériában 1,2 millió adag vakcina mintegy 600 ezer embernek nyújthat védelmet a Bauchi szövetségi államban nemrégiben kitört újabb kolerajárvány ellen, míg Malawiban egymillió adag vakcina több mint 500 ezer embernek nyújthat védelmet Lilongwében. Az országban eddig több mint 900-an kapták el a betegséget.

Az Uganda nyugati részén fekvő Hoimában 360 ezer embert oltanak be. Az országban a következő hónapokban több mint 1,7 millió embert akarnak beoltani. Zambiában 667 ezer adag vakcinát osztanak ki Lusaka nyomornegyedében a második kampány keretében egy kiterjedt járvány után, amely során több mint 5700 ember fertőződött meg és több mint százan haltak meg a betegségben.

A háború sújtotta Dél-Szudánban 113,8 ezer vakcinát osztanak ki megelőzésképpen az esős évszak előtt.

Seth Berkley rámutatott, hogy a vakcina ugyan életeket menthet meg, de tekintettel a szörnyű, de elkerülhető betegség áldozatainak nagy számára minden korábbinál világosabb, hogy a vízminőség javítására és szanálási munkákra van szükség a kolerajárványok tartós megoldásához.

Közben Jemenben is megkezdődött a kolera elleni első oltáskampány. A polgárháború sújtott arab-félszigeti országban tavaly több mint 2200 ember halt meg a betegségben – közölte a WHO.

A kampány első szakaszában 350 ezer embert részesítenek megelőzési céllal a szájon át beadandó vakcinából Áden négy kerületében. A kampányt az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF és a Világbank támogatja.

Tavaly több mint egymillió gyanús esetet tártak fel. A csapadék súlyosbítja a fertőzést a The Lancet Global Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A több mint 13,8 milliós népességű Jemen régióinak több mint a fele van veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában