identitásőrzés

2018.06.01. 17:41

Kétszázötven kárpátaljai gyerek táborozását segíti a Duna Aszfalt

A cég 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát.

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke Balatonföldváron, a tábor helyszínén a 250 résztvevő ellátását fedező támogatást jelképező csekk átadásán elmondta: példátlanul nagy összeghez jutott az 1989 óta működő szervezet. Kiemelte, május végétől augusztus végéig több turnusban, képzőművészek és zenészek közreműködésével, 350-400 kárpátaljai gyermek európai színvonalú táboroztatására van mód.

A foglalkozások segítenek a résztvevőknek identitásuk megőrzésében, a magyarul nem beszélő ruszinoknak vagy félig ruszinoknak pedig abban, hogy fontossá váljon számukra a magyar nyelv ismerete – tette hozzá.

Megjegyezte, Kárpátalján a magyar kormánynak köszönhetően 14 ezer gyerek tanul magyarul, helyben nagyobb az érdeklődés a magyar, mint az angol nyelv iránt, ami egyedülálló jelenség. „Ezt a folyamatot erősíteni kell, csatlakozva a kormány nemzetépítő programjához” – szögezte le.

A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti kárpátaljai gyerekek táboroztatását. MTI Fotó: Varga György

Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke azt hangoztatta, hogy a számos autópálya-építésen és külföldön is egyre többet tevékenykedő cég a társadalmi felelősségvállalása jegyében fontosnak tartja a külhoni magyar fiatalok segítését.

Számunkra mindig hangsúlyos volt a fiatal reménységek, tehetségek felkarolása, és a felhőtlen gyermekkor biztosítása, legyen szó sportverseny szponzorációjáról, kórházi gyerekosztály felújításáról vagy kikapcsolódást nyújtó táborról

- fogalmazott.

Úgy vélte: a kelet-ukrajnai katonai konfliktussal összefüggésben idén is indokolt volt a Kárpátaljai Szövetség rehabilitációs táborának megszervezése, amit örömmel támogattak.


Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén.
Fotó: Varga György / MTI Fotó

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa arról szólt, hogy Kárpátalja a magyar kormány részéről megkülönböztetett figyelemben részesült az elmúlt nyolc évben.

A figyelem középpontjába mára a gazdaságfejlesztési kérdések kerültek amellett, hogy továbbra is fokozottan támogatjuk Kárpátalja magyar és nem magyar szociális, kulturális, társadalmi viszonyait, mert nem szeretnénk, ha nagy szakadék alakulna ki az egyre erősödő Magyarország és a gazdasági válsággal küszködő Ukrajna, illetve a Kárpátalján élő magyar közösség között – fogalmazott.

Utalt rá, hogy a kárpátaljai gazdasági programra jövő év végéig 32 milliárd forintot költenek. A kormánybiztos szavai szerint a cél kettős: a magyar közösség szülőföldön tartása és a kárpátaljai többségi nemzet szimpátiájának fokozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában