közeledés

2020.06.23. 12:40

Kína és India megegyezett a kasmíri feszültség enyhítésében

A kínai külügyminisztérium kedden közölte: Peking és Újdelhi megegyezett abban, hogy lépéseket tesznek a feszültség enyhítése érdekében egy vitatott határszakasznál, ahol húsz indiai katona vesztette életét egy összetűzésben a múlt héten.

A kínai és az indiai hadsereg tisztségviselői először találkoztak a kasmíri Ladakhban történt incidens óta. A felek hétfőn, többórás tanácskozást követően megegyeztek abban, hogy

kivonják csapataikat a térségből, és pozitív, építő párbeszédet kezdenek

- derült ki indiai kormánykörökből.

Eközben Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő álhírnek nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint 40 kínai halálos áldozata van a konfliktusnak. Egy indiai miniszter vasárnap azt mondta: Kína legalább negyven katonát vesztett.

A súlyos összetűzésre Kína szerint azután került sor, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína csaknem egy Magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, ezért Indiához kell tartoznia. A két ázsiai ország között 1962-ben rövid határkonfliktus zajlott a térségben.

A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában