gyanú

2018.08.28. 17:26

Kínzás miatt vettek őrizetbe katonákat

Ugandában letartóztattak több katonát azzal a gyanúval, hogy megvertek és megkínoztak egy ellenzéki képviselőt és vele együtt civileket is, mert állítólag kővel dobálták meg az államelnök konvoját – jelentette be egy katonai szóvivő kedden, Kampalában.

Robert Kyagulanyi Ssentamu ellenzéki képviselő is jelen volt, amikor Yoweri Museveni elnök gépkocsioszlopát kővel dobálták meg augusztus közepén az északnyugat-ugandai Aura városban, ahová kampányolni ment egy időközi választás alkalmával. A független ellenzéki jelölt hívei voltak a tettesek, de többek között Kyagulanyit is elfogták, megverték és állítólag megkínozták őket a fogva tartásuk alatt. A kormány visszautasította a vádat.

Az ügy miatt Rebecca Kadaga, az ugandai parlament elnöke hétfőn levélben fordult Musevenihez, követelve a feltételezett verésekben és kínzásokban részes biztonsági emberek letartóztatását és bíróság elé állítását. „Az ugandai parlament nem fog szemet hunyni az elkövetett kínzások felett, sem jóváhagyását adni a történtekhez” – írta egyebek közt.

A fővárosban, Kampalában és más városokban tüntetések voltak az ügy miatt az elmúlt napokban. A bíróság hétfőn óvadék fejében szabadlábra helyezte a kődobálás miatt letartóztatott mind a 33 gyanúsítottat.

Museveni 1986-ban ragadta meg erővel a hatalmat, és azóta négyszer újraválasztották. Az ellenzék azzal vádolja, hogy megfélemlítéssel, erőszakkal és letartóztatásokkal tartja fenn a hatalmát.

Ugandában azóta nem fordult elő békés hatalomváltás, hogy az ország 1962-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában