ítélet

2019.04.01. 18:44

Kivégeztek négy kábítószerdílert Szaúd-Arábiában

Kábítószer-kereskedelem vádjával elítélt három férfit és egy nőt végeztek ki hétfőn Szaúd-Arábiában – közölte hétfőn a helyi SPA hírügynökség a rijádi belügyminisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint az idén kivégzettek száma a most végrehajtott halálos ítéletekkel ötvenháromra emelkedett. A minisztérium közölte, hogy két pakisztáni, egy jemeni és egy nigériai állampolgáron hajtották végre a halálos ítéletet Mekka városában.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését követik, amely halálbüntetést rendel kiszabni terrorizmus, gyilkosság, nemi erőszak, fegyveres rablás és kábítószer kereskedelem esetén. Szaúd-Arábia egyébként a kivégzések számát tekintve is élen jár a halálbüntetést engedő országok között.

Jogvédők rendszeresen sérelmezik, hogy nincs biztosítva a tisztességes eljáráshoz való jog a szunnita királyságban, ahol a hatóságok elrettentés gyanánt folyamodnak a halálbüntetéshez.

Az AFP francia hírügynökség szerint 2018-ban mintegy 120 foglyon hajtották végre a halálbüntetést. Az Európai-Szaúdi Emberi Jogi Szervezet (ESOHR) viszont úgy tudja, hogy tavaly legalább 149 rabot végeztek ki, s nagyjából a felük külföldi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában