Újraéledt a goodfriendi hagyomány

2017.10.18. 15:46

KKM: kéretlen beavatkozás az amerikai ügyvivő nyilatkozata

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján David Kostelancik szavaira reagált.

Nagymegyer, 2017. október 13. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar polgármesterek és képviselõk VII. Önkormányzati Szabadegyetemén Nagymegyeren 2017. október 13-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője az index.hu tudósítása szerint „a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról” és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén.

Magyar Levente erre válaszul fejtette ki, hogy

az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába.

Az államtitkár szerint „a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett” az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, s annak általa vélelmezett hiányosságairól.

Három probléma

David Kostelancik beszédével több probléma is van – hangsúlyozta. Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.

A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd – jelentette ki Magyar Levente.

Még az éjszaka bekérették az ügyvivőt

Az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, és reggel megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, kifejezték a tiltakozásukat. Tájékoztatták arról, hogy milyen kifogásaik vannak a keddi „szereplésével” kapcsolatban, és nyomatékosították: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, ugyanis rombolják a kétoldalú kapcsolatokat, a bizalmat.

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről.

A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen – emelte ki.

Valós problémákkal is foglalkozhatna

Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, azonban „rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát”, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek – mondta, hozzátéve: nemcsak azt várják el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat.

Ha már mindenképpen meg akarnak szólalni a sajtószabadságról, foglalkozzanak például azzal, hogy „különböző politikai mozgalomcsírák megszállják” nekik nem tetsző honlapok szerkesztőségét, zavarva a munkát, vagy azzal, hogy Ukrajnában éppen most építik le a kisebbségi jogokat egy olyan szintre, „amelyet még a Szovjetunió sötét uralma alatt sem tapasztaltunk”.

Magyar Levente azt mondta: az ügyvivő kedden nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy van-e Magyarországon sajtószabadság, amivel azt sugallta, hogy nincsen. A szerdai találkozón sem fogalmazott egyértelműen, ugyanakkor azt fejtegette, hogy a magyar sajtópaletta változatos, bár bizonyos kísérletek ennek elnyomására irányulnak, tette hozzá, kijelentve: szerinte Magyarországon senki sem korlátozza a sajtószabadságot.

Borítókép: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Nagymegyeren 2017. október 13-án

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában