Baktérium

2017.07.29. 07:42

Kockázatos növényeket hozni a külföldi nyaralásról

Veszélyes növénykárosítókat is behozhatnak Magyarországra azok, akik a nyaralásról növényekkel, hajtásokkal, magokkal térnek haza, a magyar hatóságok ezért szigorú poggyászellenőrzést vezettek be – írta a Magyar Hírlap szombaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívását ismertetve.

A hivatal közölte, az utazáson gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak. A lap szerint külön kiemelik a Xylella fastidiosa baktériumot, amelyet Európában először 2013-ban azonosítottak Dél-Olaszországban, ahol 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Eddig többek közt olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, elsősorban a mirtuszlevelű pacsirtafűn (Polygala myrtifolia) és leanderen figyelték meg.

Olyan kedvelt turisztikai célterületeken jelent meg, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, Németország, valamint Spanyolország Valencia tartománya.

A Xylella fastidiosa baktérium rohamos terjedése komoly fenyegetés Magyarország szőlőire, gyümölcsfáira és dísznövényeire is. A növényegészségügyi kockázat minimalizálása érdekében a Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal júliusban és augusztusban ellenőrzi a külföldről hazatérő utazók poggyászait a repülőtéren – írta a Magyar Hírlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában