Pusztítanak és védenek

2017.07.24. 16:07

A korallzátonyok hőse a cápa

Kulcsszerepet játszanak a cápák a korallzátonyok egészségének megőrzésében az ausztrál partoknál – állapította meg egy tanulmány. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem hétfőn mutatta be kutatásának eredményeit, amelyek szerint a ragadozó halak kiemelt szerepet játszanak a korallzátonyok ökoszisztémájában.

A cápák olyan kisebb ragadozó halakkal táplálkoznak, amelyek a korallok számára fontos növényevő állatokat pusztítanak el. Ezek az apró növényevő állatok azért fontosak, mert algákkal is táplálkoznak, és így megakadályozzák, hogy az algák túlszaporodjanak a fiatal korallokon.

A tudósok a kontinens északi részén végeztek vizsgálatokat, így a Nagy-korallzátonyon is, amely jelenleg súlyos korallfehéredésben szenved. A szakértők négy hónapot töltöttek a nyugati parton lévő Broome és a keleti parti Cairns közötti területen.

„Ahol nagy mennyiségben élnek cápák, ott egészségesebbek a korallok” – foglalta össze Jessica Meeuwig, a program vezetője.

A tanulmány szerint azok a korallzátonyok, ahol nagyobb a cápapopuláció, gyorsabban gyógyulnak fel a fehéredésből, és ritkábban betegszenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában