szíria

2018.02.18. 20:50

Kormánycsapatok mennek Afrínba

A kormánycsapatok bevonulása Ifrínbe tovább bonyolítja a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben.

A szíriai kurd erők megállapodtak a kormánnyal, hogy a hadsereg beléphet Afrín térségébe, és segíthet szembeszállni a török invázióval – jelentette be vasárnap egy kurd illetékes.

Az észak-szíriai kurd területek igazgatásában dolgozó tisztségviselő közölte a brit hírügynökséggel, hogy a kormányhadsereg két napon belül állásokat vesz fel Afrín környékén, a török határon.

Ez a megállapodás csak katonai természetű, később politikai tárgyalásokat kezdenek Damaszkusszal – tette hozzá.

A kormánycsapatok bevonulása Ifrínbe tovább bonyolítja a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben, ahol jelen vannak kurd csoportok, a kormányerők, lázadó csoportok, török csapatok, amerikai és orosz erők, amelyek különböző kombinációkat alkotnak egymással szemben – jegyzi meg a hírügynökség.

Damaszkusz bonyolult kapcsolatban áll a szíriai kurdokkal. A konfliktusban ők ketten tartják ellenőrzés alatt a legnagyobb területeket, és a viszonyuk jelentős hatással lehet a polgárháború kimenetelére.

Új front is nyílhat, mert Törökország január közepe óta szíriai területen offenzívát folytat az afríni körzetet uraló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen, amelyet ki akar szorítani a határtól 30 kilométeres távolságba.

Címkék#front

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában