Járvány

2021.01.26. 17:47

Koronavírusban meghalt a kolumbiai védelmi miniszter

Elhunyt Carlos Holmes Trujillo kolumbiai védelmi miniszter, a dél-amerikai ország egyik legismertebb konzervatív politikusa a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben kedden.

A 69 éves tárcavezető halálát Iván Duque kolumbiai elnök jelentette be a televízióban, és részvétét nyilvánította Trujillo feleségének és gyermekeinek.

Carlos Trujillo 2019 novemberében került a védelmi minisztérium élére, előzőleg, 2018 augusztusától külügyminiszterként szolgált. 1988 és 1990 között Cali városának polgármesteri tisztségét töltötte be. 2018-ban indult az elnökválasztáson, de alulmaradt Duquéval szemben.

Trujillo külügyminiszterként kiállt a Nicolás Maduro venezuelai elnök elmozdítására irányuló amerikai erőfeszítések mellett és támogatta Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt. Egyben felügyelte a komoly gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő Venezuelából érkező menekültek százezreinek átmeneti befogadását segítő programokat. Védelmi miniszteri tisztségében pedig élére állt a kokaintermelés elleni erőfeszítéseknek.

Trujillót Barranquilla városában szállították kórházba január 11-én a koronavírusra jellemző tünetekkel. Később egy bogotái katonai kórházba került, ahol haláláig mesterséges kómában tartották.

A mintegy 50 milliós lakosú Kolumbiában a kétmilliót is meghaladja az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, akik közül több mint 50 ezren elhunytak a kórban. A kormány szerint februárban fogják elindítani az oltási kampányt. Duque korábban bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech, illetve az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagából rendeltek 20 millió adagot, további 20 millió dózist pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében terveznek beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában