tárgyalások

2019.10.15. 18:37

Koszovó visszavonta Interpol-csatlakozási kérelmét

Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök azért kérte a halasztást, mert jelenleg nincs kormánya a nyugat-balkáni országnak.

Koszovó visszavonta csatlakozási kérelmét az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez kedden – közölte a szerb és a koszovói sajtó.

Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök azt kérte az Interpoltól, hogy halasszák el csatlakozásról történő döntést a jövő évig, jelenleg ugyanis nincs kormánya a nyugat-balkáni országnak. A várakozások szerint december végénél előbb nem is állhat fel az új kormány, a koalíciós tárgyalások még folynak.

Az Interpol Santiago de Chilében tartja idei közgyűlését, amelynek napirendjén szerepelt volna Koszovó felvételének a kérdése is.

A szerb belügyminiszter Belgrád diplomáciai győzelmének nevezte, hogy Koszovó visszavonta a jelentkezését. Nebojsa Stefanovic úgy nyilatkozott: Pristina tudomást szerzett arról, hogy az Interpol közgyűlésének legtöbb tagja nem támogatná a jelentkezést, ezért a kérelmet közvetlenül az ülés előtt visszavonták.

Koszovó felvételét a tavalyi közgyűlésen elutasították Belgrád sikeres lobbizásának következtében. Válaszlépésként Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura, és ezt a lépést azóta sem vonta vissza. A büntetővám bevezetése miatt megrekedt a megbékélést szolgáló párbeszéd Szerbia és Koszovó között. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában