törvény elfogadva

2021.04.29. 05:54

Kötelezik az internetes platformokat a terrorista tartalmak gyors törlésére

Az Európai Parlament jóváhagyta szerdán este azt a törvényt, amely kötelezi az internetes platformok üzemeltetőit, hogy a terrorista propagandát felfedezésüktől számítva egy órán belül töröljék.

Az EP képviselői és a tagállami kormányok képviselői az Európai Tanácsban már decemberben megállapodtak az elvben, a törvény mostanra készült el, az Európai Unió területén látható tartalmakra vonatkozik, és

egy év múlva lép hatályba.

A platformok üzemeltetőinek nem kell majd folyamatosan figyelniük a megjelenő tartalmakat és nem kell szűrőket sem alkalmazniuk, hanem

abban az esetben kell egy órán belül eltüntetniük a terrorista propagandát, ha valaki felhívja rá a figyelmüket.

A terrorizmust tartalmazó, de művészi célú dokumentumok kivételt képeznek a törvényben.

Az egyórás elv ötlete 2018-ra nyúlik vissza, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke azt mondta: a terrorista propaganda terjedése szempontjából a megjelenés utáni első óra döntő jelentőségű.

A közösségi média nagy cégei azt állítják, hogy ők már eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában