Járvány

2020.04.16. 10:48

Gulyás Gergely: meghosszabbítjuk a kijárási korlátozásokat (videó)

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd a jövő szerdai kormányülésen ismét áttekintik a helyzetet – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a korlátozásokból, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást – mondta a tárcavezető.

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozást a kormány.

Arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét.

Egészségügyi védekezés

Eddig 500 milliárd forintot költöttek beszerzésekre és védekezésre a koronavírus-járvány miatt – mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta:

a cél az egészségügyi rendszert alkalmassá tenni a tömeges megbetegedések esetére is, ennek érdekében határozták meg betegek ellátásához szükséges ágyszámot is.

Kiemelte: a beszerzett védőeszközökről akkor lehet számot adni, ha megérkeztek Magyarországra. Azokon a piacokon, ahol ezek megvehetők, farkastörvények uralkodnak, így az a biztos, ami megérkezik – tette hozzá.

Csak végzősök érettségizhetnek

Gulyás Gergely elmondta: idén kizárólag azoknak lesz lehetősége érettségit tenni, akiknek most kell a továbbtanulás miatt, tehát a negyedik év befejezése, vagy a 6.-8. év befejezése miatt az érettségire nincs lehetőség, csak a végzősök fognak érettségit tenni. Ez körülbelül 83 ezer embert jelent.

Kizárólag írásbeli érettségi lesz, de 3378 ember esetében lesz lehetőség szóbelire. Május 4-én kezdődnek meg az érettségik

- tette hozzá. A vizsgázók létszáma egy helyiségben nem haladhatja meg a 10 főt, és másfél méteres távolság kell majd a diákok között. Ha valaki úgy dönt, hogy nem akar érettségizni, az ősszel is megteheti. Ha nem lenne érettségi, akkor nagyon komoly káosz lenne a felsőoktatásban – mondta Gulyás Gergely.

Az OKJ-s képzéseknél a szakmai vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium szintén biztosítani fogja, itt is elsősorban írásbeliket szerveznek majd – közölte.

Szeptemberig halasztották az adóbevallások határidejét

A kormány döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról is, ezeknek szeptember 30-ig kell eleget tenni. Az online kasszát használóknak 2021. január 1-ig kell biztosítania a kártyás fizetést – tette hozzá.

Élénkítik a turizmust, 5 százalékra csökken a lakásáfa a rozsdaövezetekben

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Az évente adható rekreációs juttatások összege emelkedik 2020-ra: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra – tájékoztatott, hozzátéve, hogy a SZÉP-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is emelkednek.

Az áfával kapcsolatos könnyítések közé sorolta, hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására vonatkozó 27 százalékos áfa 5 százalékra csökken.

Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét – mondta a miniszter.

Csökken a szociális hozzájárulási adó

A fizetés nélküli szabadságról azt mondta, hogy a munkáltatók egészségügyi-járulékot fizetnek a munkáltatók május 1-től – mondta Gulyás Gergely. A kormány megerősítette azt a szándékot, hogy július 1-től 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, így 160 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Valószínűleg még hónapokig tart a járványhelyzet

A koronavírus-járvány várható tetőzését firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a járványhelyzet és a védekezés még valószínűleg hónapokig tart, és könnyen lehet, hogy a megbetegedések száma a csökkenés után újra és újra növekedni fog.

Mostanra sikerült a fertőzések terjedését lassítani, így viszont a csúcspont is később lesz, de „talán valamivel közelebb kerültünk ahhoz, hogy korábban legyen a tetőzés”

- mondta, megjegyezve: az ország közel jár ahhoz, hogy a fertőzésszám egy alá kerüljön.

Sajnos azonban pillanatnyilag még nem tartunk ott, hogy visszatérjenek a „normális mindennapok” – fogalmazott.

Megjegyezte: köszönet illet mindenkit, aki az egészségügyi ellátásban és a rendfenntartásban vállal szerepet, hozzájárulva ezzel az ország működésének fenntartásához.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e szigorításokat, hogy a Pesti úti idősotthonhoz hasonló gócpont ne alakuljon ki egy járvány okozta veszélyhelyzetben, azt közölte: szeretnének szigorítani, ha kell a protokollokon is, de a fenntartói felelősség sem most, sem a jövőben nem lesz megkerülhető.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt közölte: relevánsak a külföldi példák, és folyamatosan figyelik az ausztriai helyzetet. Ott már a korlátozások enyhítéséről beszélnek, de mi még nem tartunk itt

- jelentette ki.

Még nem nyitnak újra az iskolák, de hetente újravizsgálják a kérdést

Gulyás Gergely az iskolák újranyitásának lehetőségéről azt közölte: a kormány úgy döntött, hogy a március közepén bevezetett korlátozásokat fenntartják, hetente vizsgálják az újranyitás lehetőségét, de egyelőre nincs itt ennek az ideje.

A tesztelés csak a karanténszabályokkal együtt hatékony

A teszteléssel kapcsolatban megjegyezte: a WHO javaslatait tartják szem előtt, a legbiztosabb a tesztelés és a karanténszabályok alkalmazása együtt.

A lélegeztetőgépek kérdését illetően a miniszter kifejtette: a legpesszimistább forgatókönyv szerint 8000-8500 gépre lehet szükség egyidejűleg, és jelenleg 2500 gép van Magyarországon. Ezért mindent megtesznek a járvány terjedésének lassításáért, ebben jól állnak, de emellett igyekeznek több lélegeztetőgépet beszerezni,

15 ezer felett van a megrendelt lélegeztetőgépek száma. Azonban a jelenlegi piaci helyzetben nincs garancia, hogy ezek meg is érkeznek. A 2500 rendelkezésre álló gép nagy része viszont még szabad

- tette hozzá.

Kitért arra is, számolnak az egyházi intézmények bevonásával a védekezésbe, ezek is részei a központi egészségügyi védekezési tervnek.

Ennyi pénzt irányítottak át a minisztériumoktól a gazdaságvédelmi alapba

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, a gazdaságvédelmi alapba kerülő bevétel a következőképpen áll össze: a Miniszterelnökségnél – beleértve a Paks 2 projektet is – 119 milliárd forintot spórol meg a kormány, az agrártárcánál 20 milliárd, a Belügyminisztériumnál 28 milliárd, a Pénzügyminisztériumnál 21 milliárd, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál 334 milliárd, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál 22 milliárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál 81 milliárd, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál 46 milliárd, a kormányirodánál pedig 854 millió forintot különítenek el. Mindez nehezíti a tárcák működését, de a mindennapi bérkifizetést nem veszélyezteti – jegyezte meg.

Közölte:

a védekezés közös feladat, és nem jó, ha állandóan felelősségkeresés zajlik ahelyett, hogy a védekezésre összpontosítanának. A fővárosi fenntartású idősotthonokkal kapcsolatban ugyanakkor a főváros felelőssége nem tehető zárójelbe

- mondta.

Felidézte: a múlt heti kormányülés után – amelyen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett – Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a Belügyminisztériumot, hogy 500 tesztet biztosítson a fővárosi idősotthonok vizsgálatához. Hozzátette:

a cél pártpolitikai hovatartozást félretéve a partnerség keresése az önkormányzatokkal, és bízik a normális viszony fenntartásában a főpolgármesterrel is.

Arról, hogy a főpolgármester egy tízes skálán kettesre értékelte a főváros és a kormány együttműködését, azt mondta: az a személyes kudarca minden önkormányzati és állami vezetőnek, ha a saját együttműködését egy ilyen helyzetben bukás közelinek ítéli. A kormánynak nincs oka ilyen osztályzatot adni saját magának, reméli, a főváros is tud javítani ezen a kettesen. Megerősítette: a mostani vészhelyzetben a pártpolitikai hovatartozás nélküli partnerséget kell keresni.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely szerint május közepén el lehet gondolkodni a szigorítások enyhítésén, azt mondta: mindent találgatásnak tekint, örülne, ha a lehető leghamarabb lazítani lehetne az intézkedéseken, de ezt ma felelősen megmondani nem lehet.

Nem cél, hogy komoly változások legyenek a kórházak vezetésében

Arra a felvetésre, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere két kórházigazgatót is felmentett a közelmúltban, úgy reagált: a hatékony védekezés feltételeiért az operatív törzs, a szükséges feltételek biztosításáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma felel. Egy ilyen veszélyhelyzetben az operatív törzs utasításait minden állami szervnek, egészségügyi szolgáltatónak be kell tartania. Ha valaki a kritériumokat nem teljesíti, a konzekvenciákat le kell vonni, s ezek egy ilyen helyzetben szigorúbbak.

Cserháti Pétert – az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet napokban felmentett főigazgatóját – ismeri, orvosi munkájáról és emberi hozzáállásáról a lehető legjobb véleménnyel van, de a konkrét állítás az volt, hogy a felkészülésben az elvártakat az érintett intézmények nem teljesítették, Székesfehérváron pedig az adatszolgáltatás napokkal később történt meg – jegyezte meg. Ugyanakkor nem cél a mostani helyzetben, hogy komoly változások legyenek a kórházak vezetésében – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában