Hallgassa élőben!
Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Gulyás Gergely: szerdán dönt a kormány, van-e szükség további intézkedésekre (videó)

Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója.

Álhírt közölt a HVG és az Index

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről – idézte a minisztert az Origo.

Az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt – tette hozzá.

Több mint 12 millió esetleges vakcinát kötött le az ország

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet – tette hozzá.

Péntektől indul a nagy tesztelés

Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter.

Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek – mondta a miniszter. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról – mondta Gulyás.

Elfogadhatatlan

Gulyás az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásoknak. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá.

Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is. Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak, mint sok nyugati országban – mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Semmilyen kioktatás nem fogadunk el Soros Györgytől

Soros György és az ellenzék az elmúlt pár órában közösen támadt az országra. Mind Soros, mind az ellenzék nyilatkozata feltűnően hasonlít egymásra. Soros Györgytől semmilyen kioktatás nem fogadunk el, ő volt az aki bedöntötte az angol fontos, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t. Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik Sorossal szemben – mondta Gulyás Gergely.

„A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse”

A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse. Az ország nem enged a zsarolásnak – mondta Gulyás.

Az ország gazdasági alapjai stabilak. Mi a kezdetektől fogva nem értettünk egyet az Új Generáció alappal, mivel nagy veszélyt láttunk a közös hitelfelvételnek – mondta a miniszter. Korábban elfogadtuk ezt az európai szolidaritás jegyében, de nem engedünk a további zsarolásnak – mondta a miniszter.

Erről most nem lehet beszélni

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy újabb szigorításokról nem tárgyalt a kormány. Felelős kormány nem tud arról beszélni, hogy mi fog történni 2-3 hét múlva. Ha mindenki betartja a szabályokat, akkor a járvány terjedése lassulhat – mondta a miniszter.

Gulyás: Már múlt idő a vétó

Az oktatásban sokkal nehezebb végzős hallgatókat bevonni a munkába, de elegendő pedagógus áll rendelkezésre, hogy a munka biztosítható legyen – mondta Gulyás. Múlt idő már vétó,Orbán Viktor ezt már közölte Angela Merkellel, és ez megtörtént lengyel részről is – mondta kérdésre. Jelenlegi formájában nulla az esélye az elfogadása a csomagnak.

Gulyás: A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk

Az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni. Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segítik – mondta kérdésre Gulyás. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését – tette hozzá. A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. A status quo pártján állunk – mondta a miniszter.

Csúnyán leleplezték Donald Tuskot

Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok, akik a Magyarországgal szembeni vádakat megfogalmazzák. Semmiben nem akadálya a megállapodásnak a hetes cikk szerinti eljárás lezárása – mondta kérdésre Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője felidézte, hogy Donald Tusk 2018-ban arról beszélt, hogy nem szabad a jogállamiságot összekötni az uniós pénzek kifizetésével.

Az elsők között akarunk vakcinát hozni az országba

Nem lesz időben óriási különbség a vakcinák között, így az a cél, hogy az elsők között tudjunk az országba hozni ilyen vakcinát – mondta Gulyás. Korózs Lajosról azt mondta, hogy az ellenzék kezében van a helyzet feloldásának a kulcsa.

Lezárult a kirendeléssel kapcsolatos vita

A kormány célja az volt, hogy a járványügyi helyzetre felkészítse az egészségügyet, és ennek részeként döntöttek a jelentős orvosi fizetésemelésről – mondta Gulyás. A kirendeléssel kapcsolatos vita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatát elfogadta a kabinet – tette hozzá. A másodállással kapcsolatos vita is rendezhető.

Ebben az esetben megy tovább az uniós költségvetés

Uniós költségvetés idővel biztosan lesz, de bázisalapon megy tovább a korábbi költségvetés, így minden korábban meghirdetett program megy tovább – mondta Gulyás. Az autópályák esetében nem indokolja az ingyenessé tételt a mostani helyzet, mivel a többség nem autópályán megy munkába.

Erről még nincsen döntés

Az iparűzési-adó kapcsán azt mondta Gulyás, hogy írásos változatot nem kaptak róla.

Nem akar dolgozni az ellenzék?

Sokkal többen járnak napi szinten ingázással a szomszédos országba, mint amennyi ember átment szavazni az ukrán vagy a román helyhatósági választásra – mondta egy kérdésre Gulyás. Az ellenzék szerint, ha járvány van, akkor az országgyűlési képviselőknek nem kell dolgozniuk – mondta egy másik kérdésre Gulyás annak kapcsán, hogy miért nyújtották be az alaptörvény-módosítását.

Gulyás: Sok megfontolandó van Jansa levelében

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a szlovén kormányfő Európai Bizottsághoz írt levelében nagyon sok olyan állítás van, amiket meg kell fontolni, így az uniós intézmények nem vehetnek részt belpolitikai küzdelmekben.

Csak panaszkodik Budapest vezetése

A nyilvánosság előtt csak panaszt és kritikát hall a kormány Budapest vezetésétől – mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás: Mára teljesen internacionalista lett az ellenzék

A magyar ellenzék, ha bármilyen kritikákat kap külföldről, akkor a baloldal rögtön a kritika oldalra áll. Mára kizárólagos lett az internacionalizmus az ellenzéken belül a Jobbiktól Gyurcsányig – mondta kérdésre Gulyás.

Ilyen lehetőségek előtt áll a kormány

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy vagy meghosszabbítják a jelenlegi intézkedéseket, vagy szigorúbbakat hoznak, ha a következő hetekben nem lesz változás a számokban. Radikálisan javuló számoknak kell jönnie, hogy a kormány jelentősen enyhítsen karácsonyra.

Nem maradnak el sürgős kezelések

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy semmilyen sürgős kezelés nem marad el a koronavírus-járvány miatt.

Ennyi szabad intenzív ágy van

580-an vannak intenzív ágyon, és 1700 körül van a szabad intenzív ágyak száma, de az utóbbi bővíthető – mondta kérdésre a miniszter.

Nagyon nehéz jósolni

Gulyás bízik benne, hogy december 11-e után ismét lesz olyan Kormányinfó, amin jelen lehetnek az újságírók. Az előrejelzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kéthetente lehet az intézkedéseket értékelni, a járvány tetőzése elég széles skálán mozog.

Ekkor áll el az ország a vétótól

A vétótól akkor tudunk elállni, ha a politikai döntéseket Magyarországon és nem Brüsszelben hozzák meg – mondta kérdésre Gulyás.

Képesek kezelni a helyzetet

Átlagosan egy nap Magyarországon 350-en halnak meg, nyilván most magasabb lehet ez a szám, de azon a számon belül van, amit képes az egészségügy és a temetkezés kezelni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.


Dosszié

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
fény
Miniszterelnök: hanuka lángjai a reménységet és a csoda valóságát hirdetik
Kambodzsában / 47 perce
Egy kihalás fenyegette teknősfaj fogságban felnevelt egyedeit engedték szabadon
Egy súlyosan veszélyeztetett faj, a királyi teknős (Batagur affinis) 51 fogságban kiköltött és felnevelt egyedét engedték szabadon.
Gyász
"Váratlanul ért halálod, Búcsú nélkül mentél el, Aludd szép örök álmod, Soha nem felejtünk el." Köszönetet mondunk mindazoknak, akik TÓTH BÉLÁNÉ sz. Pócs Anna temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Emlékezzünk JÓNÁS ILONÁRA aki sajnos 15 éve itt hagyott minket: Én azért most is itt vagyok veletek! Lélekben, egy másik dimenzióban. Januárban, esőben, hóban, fagyban. Nem látom síró szemeitek, hulló könnyeitek. Higgyétek el, nekem sem könnyebb! Nem láthatom csillogó szemetek, Mint mikor még itt voltam veletek. Nem érezhetem kezetek melegét, Mint beteg ágyamnál, mikor még, Foghattuk egymás kezét. – Nehéz. Nehéz a kezem – leteszem. Nehéz a szemem – lecsukom. Megyek az úton, de ne sirassatok. Földi életemből csak ennyi jutott. Isten, minden embernek kimérte, Kinek hol a kezdete, és hol a vége.” a család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy felejthetetlen, drága Édesanyánk, Mamink MURÁNYI TAMÁSNÉ született Bárczi Anna életének 80. évében csendesen eltávozott közülünk. Búcsúztatása az egri Hatvani temetőben 2021. december 2-án 12 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DANCZ PÁL az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát (Egervin) nyugalmazott vezérigazgatója, Eger város díszpolgára 2021. november 22-én, életének 100. évében elhunyt. Búcsúztatását szűk családi körben tartjuk. Szélesebb körben a későbbiekben tervezünk megemlékezést. Emlékét örökre megőrizzük. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KÓNYA PÁLNÉ 2021. október 20. napján, életének 80. évében, rövid ideig tartó súlyos betegség következtében elhunyt. Felejthetetlen szerettünk hamvait, 2021. december 3-án 14.30 órai kezdettel tartandó gyászszertartáson helyezzük végső nyugalomra, az Egri Kisasszony temetőben. Gyászoljak: szerető lánya, unokái, testvére, veje rokonai és ismerősei. Emléked szívünkben őrizzük. Nyugodj Békében!
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen feleség, drága édesanya, nagymama és rokon TROMBITÁS GYÖRGYNÉ hosszú szenvedés után, életének 69. évében 2021. november 19-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. november 29-én 15:00 órakor lesz, előtte gyászmise 14:30-kor. Gyászoló férje, gyermeke, menye és unokái.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik iskerték és szerették, hogy a férj, édesapa, nagypapa VARGA LÁSZLÓ tarnaleleszi lakos és a siroki Fémművek volt dolgozója 2021. november 18-án 66. évében elhunyt. Temetése 2021. november 27-én 13.30-kor a tarnaleleszi temetőben lesz, előtte 13.00 órakor engesztelő gyászmisét tartunk. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk PINTÉR GÁBORNÉ sz. Pifkó Mária életének 88. évében elhunyt. Temetése a parádi temetőben 2021. november 29-én 14.30-kor lesz. Gyermekei és a gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁLI BÉLA életének 73. életévében örök álomra hajtotta fejét. Hamvasztás utáni búcsúztatása a markazi templomban lesz 2021. november 27-én 10 órakor. Búcsúztatás 1 szál virággal. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓS LAJOS hosszan tartó betegségben, megtört testtel és lélekkel 84. éves korában eltávozott közülünk. 2021. november 25-én 14.30 órakor az ostorosi temetőben kísérjük utolsó útjára. Gyászoló lánya és unokája
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szerettünk, SUSZTER ISTVÁNNÉ szül. Hossó Rozália életének 76. évében hazatért a Mennyei Atyához. Búcsúztatása november 26-án 14 órakor lesz a Hevesaranyosi temetőben, azt megelőzően a gyászmise 13.30-kor kezdődik a helyi templomban. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy szeretett mamánk KÁRMÁN ANDRÁSNÉ életének 83. évében rövid, de súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. november 29-én 12 órakor lesz az egri Donát temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH BÉLÁNÉ sz. Pócs Anna volt Erdőgazdasági dolgozó, életének 80. évében váratlanul elhunyt. Végső búcsút 2021. november 24-én szerdán 13.30-kor veszünk Tőle az egri Hatvani Temetőben. Gyászmise a temetés napján 13.00-kor lesz a temető kápolnájában. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le! Gyászoló fiai, menye, unokái
Köszönjük a kedves rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, hogy GÉCZI GYÖRGYNÉ sz. Horváth Gizella temetésén osztoztak fájdalmunkban. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk, szeretett Vera Nagyink, SZÜCS GYULÁNÉ Ragó Verona Mária aki született 1941-ben Erdőtelken és élt Hevesen, röviddel 80-ik születésnapja után, november 17.-én csendesen eltávozott közülünk. Hamvait egy későbbi időpontban helyezzük örök nyugalomra. Gyermekei, Menye és szerető Unokái
Ezúton közöljük MINDAZOKKAL, akik ismerték, tisztelték, szerették, hogy GYÓNI GYULA /1940-2021/ újságíró, lapszerkesztő Egerben váratlanul elhunyt. Halottunk hamvasztása után az egri, Kossuth utcai Barátok Templomában gyászmise keretében 2021. november 30-án (kedd) 14.00-kor búcsúzik szeretett városától. Kérjük a megjelenteket, hogy csak egy szál virággal rójják le tiszteletüket, szeretetüket. Hamvai Gyöngyösön 2021. december 02-án (csütörtök) 14.00-kor az Alsó-Városi temető családi sírjában kerülnek örök nyugovóra. A Gyászoló Család
"Álmodtál egy boldog jövőt, tündérien szépet, de a kegyetlen sors mindent összetépett." Köszönetet mondunk mindazoknak, akik BARTÓK PÉTER tűzoltó dandártábornok búcsúztatásán részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. Külön köszönetünket fejezzük ki a Katasztrófavédelem vezetőinek és valamennyi munkatársának drága halottunk temetése megható és méltóságteljes lebonyolításáért. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Drága Édesapa, Nagyapa, Rokon, DOMOSZLAI LÁSZLÓ életének 80. évében 2021.november 09-én elhunyt. Temetése a nagyúti temetőben 2021. november 20-án 14.00 órakor lesz, római katolikus szertartás szerint. Temetés előtt engesztelő szentmise a káli templomban 13.00-kor. Gyászoló család
Az emberszeretet önzetlen példája, Vig Zoltán és felesége Flórián Ildikó, akik férjemnek Réti Árpád színművésznek síremléket állítottak, amiről nem tudtam! Isten áldja őket! Eger, 2021. november 15. Albu Erzsébet
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BALÁZS-BALLAGÓ ERZSÉBET életének 70. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. november 19-én, 09.30 órakor lesz. Gyászoló család
NHL / 1 órája
A Winnipeg megállította a Calgaryt
advent / 1 órája
Orbán Viktor: idén is többezer levelet kaptam, a legkisebbek is írtak (videó)
Pénzadománygyűjtés / 1 órája
Elindult Magyarország legnagyobb ünnepi, jótékonysági összefogása
teljes foglalkoztatás / 2 órája
Schanda: csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt
látogatás / 2 órája
Soltész: a magyar kormány a keresztény közösségek megmaradását támogatja mindenhol
hírhamisítás / 2 órája
Nem azt mondta Kövér László, amit a baloldali sajtó állít