Ország-világ

2021.01.07. 11:10

A középiskolák kinyitásának halasztását, a digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs (videó)

A járványhelyzet alapos vizsgálata után azt javasolja az Operatív Törzs, hogy jövő héttől is folytatódjon a digitális oktatás a középiskolákban – hangzott el a csütörtöki tájékoztatón. Müller Cecília elmondta, már több mint 31 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni oltást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára ismertette, hogy a téli szünet alatt mindenhol megtörtént a takarítás, és megtörtént a köznevelésben dolgozók szűrése. Utóbbiaknál egy százalékos átfertőzöttséget mutattak ki – írja tudósításában az Origo.

Január 4-én az általános iskolákban és óvodákban zökkenőmentesen megkezdődött az oktatás, minimális volt, ahol erre nem került sor – mondta.

Az épületekben továbbra is biztosítottak a hőmérők – tette hozzá. Jövő héten érkezik a januári fertőtlenítő.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Az államtitkár a középiskolák kapcsán kiemelte, hogy komoly dilemmát jelent, hogy maradjon-e a digitális oktatás, vagy visszatérjenek a jelenléti oktatásra. Ez egy járványügyi kérdés, nem tanügyi kérdés – szögezte le. Az óvatosság mellett döntöttünk. Ezért

az Operatív Törzs azt a javaslatot fogalmazta meg a kormánynak, hogy január 11-től is folytatódjon a digitális oktatás a középiskolákban

– ismertette a javaslatot. Erről pénteken dönt a kormány.

Maruzsa Zoltán azt is kiemelte, hogy először a 60 év feletti tanárok kapják meg az oltást, utána jönnek a többiek.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette a csütörtök reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. A pandémia sajnos zajlik a világban, messze nem vagyunk a járvány végén – mondta.

A járvány nem ért véget, bár új eszközök kerültek a kezünkben.

A szabályokat továbbra is be kell tartani

– szögezte le. Az egészségügyi dolgozók oltása rendben zajlik – ismertette.

A 25 oltóponton túl, a városi kórházakban is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Később majd belépnek a szakorvosok, és a házi orvosi rendelők is – fogalmazott Müller Cecília.

Jelentkezzenek be az oltópontokra

– biztatta az oltóanyag beadására az egészségügyi dolgozókat. Az érdeklődés nagy, köszönöm, hogy értik ennek a fontosságát – mondta. Szerda estig 31 és félezer egészségügy dolgozót oltottak be – tette hozzá.

 

Jó hírnek nevezte az országos tiszti főorvos, hogy megkezdődött az idősotthonban lakók oltása is. Ismertette, hogy a négy legnagyobb létszámú intézményeben megkezdték az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

447 fő dolgozó, és 779 gondozott jelentkezett az oltásra eddig – ismertette.

Azért választottuk a nagyobb idősotthonokat, mert ezek zárt közösségek, azon túl, hogy magas kockázatú személyek laknak itt. Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy tavasszal komoly problémák voltak több idősotthonban.

Tapasztalatgyűjtésre is jók lesznek a mostani oltások – jelentett ki az országos tiszti főorvos.

Az Unióban 80 millió adagot kötöttek le a szerdán engedélyezett Moderna-vakcinából, és további 80 millió jöhet. 1,744 millió adagot kap Magyarország. 872 ezer fő további oltását teszi lehetővé – ismertette a fejleményeket. Időben és számban szeretnénk megnyerni ezt a csatát, így minden vakcinaszállítmány fontos – jelentette ki. Ismertette azt is, hogy

a Moderna első szállítmánya megérkezik a jövő héten.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt napon napban 207 esetben volt szükség rendőri fellépésre, a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 17, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 17 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 608 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 190 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A rendőrök

bezárattak egy presszót, ahol többen is italoztak,

így eddig 111 üzlet ideiglenes bezárásáról döntöttek.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazók közül az elmúlt napon 61 szabályszegő ellen kellett intézkedni. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 9275 esetben történt rendőri intézkedés – ismertette.

Az elmúlt három napban 10 100 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és aznap 3062 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el.

Minden háziorvosra számítunk, mint oltóorvos. A védőoltások beadásának régi hagyományai vannak Magyarországon, gondoljunk itt az influenza elleni védőoltásra – válaszolt sajtókérdésre Müller Cecília, aki szerint

a rendelők felkészültek a feladatra.

Feltétlenül indokolt a maszk használta, a vírus itt van velünk – szögezte le az országos tiszti főorvos, aki szerint a higiéniai előírások betartása továbbra is szükséges.

Egy ampullában öt fő számára elegendő vakcinamennyiség van. Pontosan emiatt kéri az Operatív Törzs az embereket a bejelentkezésre – ismertette sajtókérdésre. Hozzátette, nem maradhat meg, nem lehet ki dobni egy adagot sem.

A brit mutációt továbbra sem mutatták ki itthon a szakemberek – jelentette ki Müller Cecília.

Nem fordulhat elő, hogy nem lesz elég az influenza elleni védőoltásból.

Magyarországon mindenki, aki szeretne influenza ellen védőoltást kapni, nyitva áll előtte továbbra is a lehetőség – válaszolt az újabb kérdésre.

Magyarország tartja magát a vakcina-gyártók használati előírásához, nem kíván attól eltérő oltási rendet alkalmazni – tette egyértelművé az Operatív Törzs álláspontját egy újabb sajtókérdésre az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában