Ország-világ

2021.05.10. 11:08

Operatív Törzs: fontos, hogy az egyéni védelmen kívül a közösségi védelmet is előtérbe helyezzük (videó)

A 200 ezer fiatalból több mint 84 ezer érvényesen regisztrált.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a sajtótájékoztató elején felolvasott egy levelet a több ezerből, ami hozzájuk érkezett. Ma ünnepli az OMSZ a 73. születésnapját – írja az Origo.

Az Országos Mentőszolgálat az elmúlt egy évben több mint egymillió esetet látott el, a járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba. Komoly szervezési kihívás volt, de az OMSZ megbirkózott a feladattal – jelentette ki Csató Gábor.

Az elmúlt több mint egy év alatt emberfeletti munkát nyújtottak az OMSZ munkatársai, amellett, hogy az alapfeladataikat is ellátják – tette hozzá.

A kezdetektől is megkaptak minden felszerelést – jelentette ki az OMSZ vezetője, aki hosszasan mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette a munkájukat. Arról is beszámolt, hogy miközben 20 százalékkal nőttek életmentési feladataik, a kiérkezési időt így is csökkenteni tudták. „Boldog születésnapot, OMSZ!” – zárta mondandóját.

Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője közölte, a hétvégén 1496 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Kifejtette: 1450-en közterületeken, 28-an tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, 19-en bevásárlóközpontok, üzletek területén szegték meg a szabályokat.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 1263 rendőri intézkedés történt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 353 esetben volt megállapítható. Az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 910 rendőri intézkedésre volt szükség.

A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt a hétvégén 363 ember ellen intézkedtek, a szabályozás hatályba lépése óta az ilyen esetek száma elérte a 68 ezret.

Péntek hajnalban a rendőrök kimentek egy házibuliba, ahol 17 külföldit vettek eljárás alá. A főszervező francia volt. Szombaton hajnalban magyarok buliztak, a rendőrség ezúttal is fellépett. Vasárnap hajnalban egy belvárosi szórakozóhelyen és egy Airbnb lakáson is intézkedtek a rendőrök.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. A második adagot követően kialakul az a védettségi szint, amit a gyártók ígérnek – tette hozzá.

Fontos, hogy az egyéni védelmen kívül a közösségi védelmet is előtérbe helyezzük – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16–18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. A 200 ezer fiatalból több mint 84 ezer érvényesen regisztrált – ismertette, hozzátéve, hogy szerda estig van erre módjuk, mert csütörtöktől indul az oltás.

A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, az adatok ezt mutatják

– húzta alá. A gyógyultak száma immár háromszorosa az aktív betegeknek – hozzátéve, hogy fontos tudni, még mindig vannak súlyos esetek.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette továbbá az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 677 újabb esetben mutatták ki a koronavírust, ezzel 792 386 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 91 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 28 693 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzöttek száma 188 083 fő. 3384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásért. Ismét elmondta, hogy

AstraZenecára, Szputnyikra és Sinopharmra lehet időpontot foglalni.

Aki beoltatja magát, az igazolt hiányzás a munkahelyéről.

Felkészülten érkezzen mindenki az oltópontra, hogy megkönnyítse az oltások beadását. Szükséges a hozzájáruló nyilatkozat, személyi igazolvány és tajkártya – mondta el.

A beoltott lakosság aránya elérte a 40 százalékot. Az elmúlt héten lassabban haladt a vakcináció, de most új lendületet veszünk – emelte ki.

Tizenkilencezer adag Janssen vakcinát kap 1900 házi orvosi praxis, amiből egy adagot kell beadni. Müller Cecília a bizonytalankodókhoz is szólt: sok száz millió ember kapott már oltást a világon, ez a járványból kivezető egyetlen út, ha minél többen védettek leszünk.

Ismertette a WHO pénteki döntését, miszerint a 18 év felettieknek engedélyezték a kínai Sinopharm vakcináját.

Az Egészségügyi Világszervezet munkacsoportja alaposan megvizsgálta az oltóanyagot, és azt javasolta, hogy aki teheti, vegye fel ezt a vakcinát is.

Ez a döntés megerősítette a magyar szakembereket – húzta alá Müller Cecília, aki megdicsérte kollégáit és a szakértőket. „Ez számunkra egy bizonyíték és megerősítés” – tette hozzá. Müller Cecília szerint nem volt meglepetés, a WHO döntése nem érte váratlanul a magyar orvostársadalmat.

Magyarország az egyik legjobban felkészült ország a világon, már ami a járvány elleni fellépést illeti

– húzta alá.

Az országos tiszti főorvos hosszasan méltatta, hogy a magyar orvostudomány mit adott eddig a világnak. Fontos, hogy ilyen elődeink vannak – tette hozzá Müller Cecília, kiemelve, hogy a magyar szakemberek már hónapok óta mondják, hogy a keleti vakcinák biztonságosak.

Müller Cecília is köszönetet mondott az OMSZ 73. születésnapján a mentőknek. Rengeteget segítettek a mintavételezésekkel a lakásoknál végzett PCR-tesztekkel – ismertette érdemeiket. Isten éltesse sokáig őket! – zárta mondandóját.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az AstraZeneca esetében továbbra is javasolt, hogy 12 hét teljen el a két adag beadása között. Azonban a gyártó lehetővé teszi, hogy ennél kevesebb idő alatt kapja meg a második kört, aki ezt szeretné (4–12 hétnek kell eltelnie a két oltás között). Azon a helyen, ahol beadták az első oltást, jelezni kell ezt az igényt. Az oltópontoknak kell összefogni a kéréseket – ismertette.

A 16–18 éves, krónikus betegségben szenvedőknek is módjuk van oltakozni. Sőt, az Operatív Törzs kifejezetten erre biztatja őket, hiszen ők jobban ki vannak téve a járványnak – reagált az újabb sajtómegkeresésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában